VIJESTI

Najveće britanske stranke žestoko zaratile zbog Brexita: Osjeća se očaj

Nakon referenduma u Velikoj Britaniji

(Al. Ti.)

26.6.2016

U dvije najveće britanske stranke traju otvoreni sukobi  nakon rezultata referenduma o Brexitu koji je pokrenuo pokušaje "puča" u opozicionoj laburističkoj, te borbu za vlast u vladajućoj konzervativnoj stranci.

Obje stranke pogođene su rezultatom referenduma na kojem su britanski glasači odbacili argumente svojih vođa i odlučili napustiti Evropsku uniju. Referendum je naglasio duboke podjele u britanskom društvu.

Premijer David Cameron najavio je svoju ostavku i time pokrenuo žestoku borbu oko svog nasljednika, a nekoliko laburističkih zastupnika napustilo je svoje pozicije u vrhu stranke kako bi natjerali svog vođu Jeremyja Corbyna da također podnese ostavku.

Škotska premijerka opisala je događaje nakon referenduma "vakuumom vodstva".

"Gledam što se trenutno događa u Westminsteru s osjećajem krajnjeg očaja u ime ljudi širom Engleske i drugih dijelova Velike Britanije dok se taj vakuum vodstva u laburističkoj i konzervativnoj stranci razvija", rekla je Sturgeon za BBC.

Dodala je kako bi Brexit mogao uzrokovati izlazak Škotske iz Velike Britanije. Škotska je glasala za ostanak u Evropskoj uniji, te planira održati novi referendum o nezavisnosti nakon onog iz 2014.