BIH

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga

Pripadnici CJB Trebinje i udružanja građana „Viktorij“ obilježili

P.M.

26.6.2016

Podjelom letaka sa upozorenjima na opasnost od narkotika, pripadnici CJB Trebinje  i Udruženje građana „Viktorija“ obilježili su danas Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.

Prema riječima Jovane Cvijetić, portparola CJB Trebinje policijski službenici Policijske stanice Trebinje i Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Trebinje, zajedno sa Udruženjem građana „Viktorija“ podijelili su oko 400 letaka i zalijepili 30 plakata u gradu Trebinju, a slične akcije održane su i u drugim opštinama na području ovog centra

"Prošle godine je na području cijele Republike Srpske oduzeto 43 kilograma marihuane, a naš CJB se može pohvaliti da je oduzeo više od 22 kilograma, što je više od polovine ukupno oduzete marihuane u Republici Srpskoj“,”istakla je portparol Cvijetić i dodala da je  na  području CJB Trebinje u toku 2015. godine podneseno i 16 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, od čega dva Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog krivičnog djela "Organizovani krimanal", a u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašteni promet opojnih droga" i 14 Okružnom tužilaštvu u Trebinju zbog krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga", evidentirano je 110 prekršaja i pronađene su tri plantaže na kojima je oduzeto 388 stabljike indijske konoplje.

"Do 01. juna 2016 godine, podnešeno je pet izvještaja Okružnom tužilaštvu u Trebinju zbog počinjenog krivičnog djela "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga" i evidentirano je 47 prekršaja", naglasila je Cvijetić i dodala da je  na području ovog centra u toku školske 2015/2016  godine organizovan i niz predavanja u Osnovnim i Srednjim školama o zloupotrebama opojnih sredstava i načinu njihovog prepoznavanja zavisno od uzrasta đaka.

Sanja Milanović, psiholog  iz udruženja građana "Viktorija" upozorila je da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 210 miliona ljudi u svijetu koristi drogu, a preko 200.000 godišnje umre od konzumiranja narkotika.

"Najefikasniji način borbe protiv narkomanije je prevencija, a u tome ključnu ulogu imaju škole i porodica, ali i šira socijalna sredina, kroz zdravo djetinjstvo i adoloscenciju", zaključila je Milanović.