GLOBUS

SAVEZNIK ANGELE MERKEL: Nezavisna Škotska je dobrodošla u EU

Nakon referenduma u Velikoj Britaniji

(Al. Ti.)

26.6.2016

Nezavisna Škotska bi bila dobrodošla da se pridruži Evropskoj uniji, rekao je njemački dužnosnik i saveznik kancelarke Angele Merkel nakon što je Velika Britanija glasala za izlazak iz Unije.

"EU će se sastojati od 28 zemalja članica, jer očekujem novi referendum o nezavisnosti u Škotskoj koji će biti uspješan", rekao je Guenther Krichbaum, pripadnik konzervativaca Angele Merkel i predsjednik odbora za  europske poslove u njemačkom Bundestagu.

"Trebamo brzo odgovoriti na kandidaturu za prijem od strane zemlje koja je prijateljski nastrojena prema EU-u", rekao je listu Welt am Sonntag.

Premijerka Nicola Sturgeon rekla je da će Škotska učiniti što god bude trebalo kako bi ostala u EU-u, uključujući moguće blokiranje zakonodavstva glede izlaska Britanije iz Unije.

Britanija kao cjelina je tijesno glasala za izlazak iz EU-a na referendumu prošlog četvrtka, ali je Škotska glasala s 62 posto prema 38 posto za ostanak. Na referendumu 2014. Škotska je s 55 posto prema 45 posto glasovala za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu, ali istraživanja javnoga mišljenja sada pokazuju da je otada porasla podrška nezavisnosti.