VIJESTI

ISPOVIJEST BIVŠEG OVISNIKA Majka mi je rekla: ''Više bih te voljela mrtvog nego takvog''

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droge

Am. KOVAČ

26.6.2016

Odlukom UN-a iz 1988. godine svakog 26. juna u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge. O tome kako je teško izaći iz tog svijeta tame, razgovarali smo s Alenom Spahićem (43), bivšim ovisnikom, a sada članom Udruženja "Proslavi oporavak". Spahić je prvi džoint probao tokom studiranja.

Želio eksperimentirati

- Kao student, kada mi je bilo otprilike 18 godina, počeo sam eksperimentirati marihuanom. Samo sam to želio probati i mislio sam da mi neće ništa biti. Marihuana me uvela u svijet droga i tu je počelo... Nakon izvjesnog vremena konzumiranja marihuane, tolerancija receptora se poveća i konzument ne može više dobiti isti osjećaj zadovoljstva na kakav je navikao, tako da se povećava doza sve dok se u jednom trenutku ne proba neka teška droga poput heroina i doživi ponovo zadovoljstvo kakvo je konzument imao na početku. Ja sam teže droge počeo uzimati sa 25 godina - kazao je na početku razgovora Spahić.

Kako je istakao, marihuana otvara put i na podmukao način uklanja strah od droga te ih čini prihvatljivim kao da je to nešto sasvim uobičajeno u čovjekovom životu.

boro-goic

Goić: Slušati potrebe mladih

- Kada sam shvatio da sam postao ovisnik, bilo je već kasno. Kao i svi drugi ovisnici, počeo sam krasti stvari iz kuće i prodavati, počeli su problemi za čitavu moju porodicu, izgubio sam prijatelje i jedino što mi je bilo bitno jeste nabaviti drogu. Problem drogiranja nije problem samo osobe koja se drogira. Ona u taj svijet uvuče sve bližnje. A koliko sam ja prouzrokovao problema, dovoljno govori činjenica da mi je majka jednom kazala: „Više bih te voljela mrtvog nego takvog." Pokušavao sam se sam nekoliko puta skinuti s droga, ali bih se ponovo vraćao tom mraku. Ništa i niko nije bio bitan u tom mraku. Bitna je bila samo droga. To je trajalo do moje 38. godine, kada sam, napokon, u jednoj terapijskoj zajednici uspio da se izliječim. Moj život danas izgleda drugačije, zaposlen sam, a s roditeljima sam ponovo izgradio odnos - kazao je Spahić.

Prema njegovim riječima, biti ovisnik znači da ne posjedujete svoju volju, nego volju upravljenu supstancom i da polako kroz život, kako se sve više socijalno povezujete sa supstancom, gubite svoj identitet i nameće vam se identitet jednog ovisnika.

Spahić danas pomaže drugim ovisnicima koji žele izaći iz tog svijeta.

- Danas djelujem s druge strane. Nekad djelatnik mraka, danas sam djelatnik svjetla. Kroz Udruženje „Proslavi oporavak" borim se na podizanju svijesti građana o štetnosti droga uopće, kako za porodicu tako i za društvo u kojem živimo. Oporavak jeste moguć, on je stvaran među nama, samo ga treba potražiti. Pozivam sve koji ovo pročitaju, a imaju problem s ovisnošću ili poznaju nekoga ko je u problemu da kontaktira naše udruženje - rekao je na kraju razgovora Spahić.

Prvo saslušaj

Boro Goić, predsjednik Udruženja „Proslavi oporavak", kazao je da se u svijetu Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge obilježava kroz razne događaje, kako globalne tako i u lokalnoj zajednici, a da bi se podsjetilo na štetnost konzumacije narkotika te se osvrnulo na sve one nuspojave koje su posljedica same konzumacije.

- Ured UN-a za drogu svake godine donosi novi slogan, a ove godine je „Prvo saslušaj". Ovaj slogan  je zapravo poruka da, slušajući potrebe djece i mladih, mi im možemo pomoći u zdravom i sigurnom odrastanju, distanciranom od štetne zloupotrebe narkotika - istakao je Goić.

Legalizacija marihuane

Prema Goićevim riječima, danas u svijetu kroz pojedinačne legalizacije marihuane u medicinske svrhe imamo jedan poremećaj u javnom mnijenju koji govori da uopće nema štetnosti od konzumiranja te psihoaktivne supstance.

- Nažalost, puno više istraživanja dokazuje veliku štetnost povezanu s konzumacijom THC-a. Ta štetnost se ne očituje samo kroz negativan utjecaj na moždane ćelije nego i kroz anksioznost osoba koje je konzumiraju te izazivanje saobraćajnih nesreća pod utjecajem THC-a, smanjenje razvoja... - kazao je Goić.