VIJESTI

BAJRAMOVIĆ: Nećemo odustati od radničkih prava!

Čelnik Saveza samostalnih sindikata BiH

K. KEŠMER

26.6.2016

Nisam zadovoljan tokom pregovora o granskim kolektivnim ugovorima s Vladom Federacije. Nije se još ušlo u srž nijednog ugovora, samo se priča o principima, kazao je u razgovoru za „Avaz“ predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. Poručuje da će se nastaviti boriti za radnička prava te da neće odustati!

Postaviti rokove

- Bez obzira na to šta o tome mislila i govorila Radna grupa Vlade, mislim da se to ne radi onako kako je zaključeno na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća. Trebalo je napraviti plan i postaviti rokove. Ovako, taj proces ne ide kako treba - navodi Bajramović.

On kaže da se ne zna kada bi mogli biti gotovi pregovori s Vladom o kolektivnim ugovorima te da postoje informacije da se to možda neće ni desiti. Sumnja da bi Vlada FBiH mogla ukinuti granske kolektivne ugovore zbog interesa nekih stranih lobija, kao što je Međunarodni monetarni fond.

- Mislim da se ide na to da se sruše kolektivni ugovori. Opći kolektivni ugovori su im trebali iz drugih razloga, kao što su minimalac, socijalni zakon, porezi... - ističe Bajramović.

Kako kaže, odnos Sindikata i Vlade trenutno je zategnut jer još nisu ispoštovani neki od zahtjeva koje su postavili predstavnici radnika.

- Radi se o vrlo fleksibilnim zahtjevima koji se mogu brzo ispuniti. Mi smo ih postavili prije mjesec, ali Vlada ide dalje u komplikacije. Ne mogu da vjerujem da se ide na jednostrane odluke, bez pokazivanja bilo kakvog socijalnog partnerstva, a to znači razgovor sa svima. Samo se razgovorima može rješavati neko pitanje - ističe on.

Diže se halabuka

Dok se čeka usaglašavanje kolektivnih ugovora, Bajramović navodi da je položaj radnika izuzetno loš.

- Treba pitati kakva je situacija radnika u „Hidrogradnji“, „Feroelektru“, TTU-u... To se sve gura pod tepih. Mi možemo samo galamiti kao Sindikat, a, naprimjer, sindikati se u Francuskoj uvažavaju. Oni blokiraju željeznice, metroe, aerodrome, a mi ovdje, ako kažemo da ćemo protestirati, odmah se diže halabuka „čiji je ko“ - kaže Bajramović.

Odličan odnos s Drljačom

Kao primjer jednostrane odluke koju je donijela Vlada FBiH Bajramović ističe ukidanje Sindikata osnovnog obrazovanja, što je na kraju i sudski poništeno.

- Oni su tad upozoreni od svih relevantnih institucija i sindikata da krše konvencije zbog jednostranog ukidanja sindikata i sud je to rekao, a Vlada onda to analizira umjesto da provodi. Znači, na jednoj strani imamo nepoštivanje suda, a na drugoj jednostrane odluke. I o kakvom mi onda odnosu pričamo? Ja sam 25 godina u Sindikatu, ali nikad nije bio gori odnos s jednom vladom. Ja imam s ministrom Drljačom (Vesko, ministar rada i socijalne politike FBiH, op. a.) odličan odnos, ali to su stvari koje radi premijer - navodi Bajramović.