REGION

ZUKORLIĆ: Srbija jednako tretira građane, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka

Onasa

26.6.2016

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izjavio je danas da je vladajuća većina u parlamentu pokazala da je Srbija zemlja koja jednako tretira sve građane bez obzira na etničku i vjersku pripadnost time što ga je izabrala za predsjednika Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

- Na putu opredjeljenja ka dijalogu i pomirenju, veoma je važno imati ljude koji će moći da grade mostove s regionalnim okruženjem, koje ima svoje vjerske i kulturološke razlike, ali isto tako i sa širim okruženjem gdje imamo sav taj muslimanski svijet i zapadni svijet - kazao je Zukorlić za Radio-televiziju Srbije.

Dodao je da nije iznenađen izborom na tu funkciju, jer je to prvi korak ka postizanju sporazuma o pridruživanju Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka parlamentarnoj većini.

- Skoro smo pri kraju sporazuma o pridruživanju parlamentarnoj većini. To bi značilo i podršku novoj vladi. Ovo je prvi korak tog sporazuma, ostaju još neke pojedinosti iz političke platforme i angažovanja predstavnika naše političke opcije u izvršnoj vlasti na nivou državnih sekretara i rukovodilaca u pojedinim ustanovama - kazao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, uključivanje mladih i stručnih kadrova iz Sandžaka važno je da bi oni "osjetili priliku" da su vladine institucije otvorene za njih, "da je ovo država jednakih šansi i da imaju pravo da budu angažovani na svim nivoima".

Zukorlić je u petak, 24. juna, izabran za predsjednika Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, a za njegov izbor na tu funkciju glasalo je 11 članova, dok je protiv bilo dva, a suzdržanih nije bilo.