VIJESTI

LUKAVAC Zukić: O zanatu učila od dede kazandžije

Pravi slike na aluminijskoj foliji i bakru

E. MUJKIĆ

26.6.2016

Selma Zukić već sedam godina stvara predivna umjetnička djela na aluminijskoj foliji i bakru i jedna je od rijetkih na području TK koji se bave takvom vrstom hobija. Ljubav prema zanatu rodila se još u djetinjstvu, kada je uz svog djeda počela usvajati prva znanja i vještine.

Portreti i pejzaži

- Potječem iz kazandžijske familije iz Sarajeva. Moj dedo me uveo u zanat, s tim da sam ja počela raditi na mekanom bakru. Kad sam došla iz Sarajeva u Lukavac, razmišljala sam čime bih se mogla baviti i prvo čega sam se sjetila jeste da otvorim svoju radionicu - prisjeća se Selma.

Godine rada i učenja su iza nje. Stekla je i certifikat za slikanje na foliji Kulturno-edukacijskog centra ''Konya'' u Sarajevu, pa sada svoje znanje nesebično prenosi i na druge. Svi koji dođu u njenu radionicu u Lukavcu, brzo se zainteresiraju za ovu vrstu umjetnosti.

- Ovaj zanat je za kreativce i one koji žele da se kroz umjetnost odmore. Polaznici mojih radionica jedva čekaju sljedeći termin kada će doći i raditi na foliji. Sve se može uraditi, šta god zaželite, samo je bitno da imate viziju - ističe Zukić.

Levhe, portreti, životinje, mrtva priroda i pejzaži samo su neki od motiva njenih slika, a inspiracija je neiscrpna. Ne prođe ni dan, kaže, a da nešto novo ne započne. Sam proces nastanka jedne ovakve umjetnine traje od jednog do nekoliko radnih dana, u zavisnosti od detalja.

Alat ili olovke

- Rad na foliji je jednostavan. Željeni motivi sa slike prenose se na foliju uz pomoć alata ili olovke. Najvažnija je tehnika oslikavanja jer morate znati koje detalje trebate istaknuti. Kad je slika završena, ona se premazuje silikonom da bi se dobio određeni zaštitni sloj i može vam trajati decenijama - pojasnila je Zukić.

Manji formati koštaju od 40 do 100 KM

Selma je do sada imala nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi u rodnom Sarajevu, Lukavcu i Tuzli.

- Ponekad mi je teško odrediti cijenu za neku sliku. Naprimjer, cijene gotovih radova na foliji veličine A3 formata iznose otprilike 120 KM, ali sve zavisi od detalja. Manji formati koštaju od 40 do 100 KM i može se zaraditi jer postoji veliko interes kupaca - kaže ona.

Pravila i sliku ZK izvatka

Narudžbi ima svakojakih, priča nam Selma, i pristižu sa svih strana. Ponekad su želje kupaca i neobične, ali bez obzira na zahtjeve, ona je tu da ispuni svačiju želju.

- Bilo je zahtjeva da na bakru izradim zemljišnoknjižni izvadak iz katastra sa skiciranim parcelama i dodatnim motivima. Slika je, i pored toga što sam isprva bila zatečena, ispala odlična - napominje Zukić te dodaje da su neka njena djela završila u privatnim kolekcijama kupaca iz Evrope.