PUTOVANJA

Putovanje kroz vijekove u kineskom selu Huang Ling

Reportaža sa planinskog vijenca Shier

Fena

26.6.2016

Okružen planinskim vijencem Shier, oko 39 km od okruga Wuyuan, u okrilju veličanstvene i nedirnute prirode smjestio se biser kineske kulturne baštine, bajkovito selo Huang Ling, staro 580 godina.

Vrhove planina, prekrivenih bujnom vegetacijom, tog dana skrili su gusti oblaci kroz koje je tek provirivalo sunce.

Ovo drevno selo, koje je posjetila novinarka Fene, prostire se na površini od pet kvadratnih kilometara, a izgrađeno je na brdu, zbog čega kuće imaju karakterističan oblik slova "U". Stare rezidencije, terase, čitavi okeani cvijeća i bujna vegetacija, lokalni seljani… sve to pruža neodoljiv osjećaj da ste zakoračili u pet vijekova staru prošlost.

Prije dolaska u selo, svuda naokolo mogu se vidjeti beskrajna rižina polja koja su jedna od karakteristika ove najmnogoljudnije zemlju na svijetu.

Najlakši put do Huang Linga je žičarom s koje se pruža nevjerovatan pogled na samo selo, okolne planine, poljane i terase, gdje se mogu uočiti i seljani dok obrađuju zemlju.

Na kraju vožnje žičarom, dospijevate do ulaza u selo i započinjete neponovljivu avanturu duž staze popločane plavičastim kamenom.

Od podnožja do vrha sela vode mnoge kamenite stepenice i uličice kojima je selo ispresijecano. Tu i tamo, posjetioci naiđu na mještane sela, od kojih se mogu čuti zanimljive priče iz prošlosti.

Jedna od takvih priča je i ona o neudatim kineskim ženama koje su bile "zarobljene" u vlastitim domovima, provodeći vrijeme na višim spratovima kuća, jer sve do udaje ne samo da nisu imale pravo izlaziti iz kuće već nisu smjele ni silaziti na niže spratove. Tek nakon što se udaju, mogle su napustiti svoje djevojačke odaje koje su, iako prostrane i lijepo uređene, ipak bile svojevrstan zatvor za kineske djevojke.

Iako je pretvoreno u turistički kompleks, u ovom kineskom biseru žive tri starosjedilačke porodice. Ostatak stanovništva iseljen je u nove zgrade i kuće u podnožju sela, a čiju je izgradnju finansirala vlada Narodne Republike (NR) Kine.

Ipak, iseljeni stanovnici svaki dan dolaze u rodno selo i bave se poljoprivrednim poslovima ili su zaposleni u cafe-barovima, restoranima, suvenirnicama, pošti te hotelima koji su zapravo seoske kuće specijalno adaptirane za izdavanje turistima.

Noćenje u jednoj od hotelskih soba, koje predstavljaju neobičan spoj drevnog i modernog, košta 200 eura.

Najljepši dio godine za posjetiti Huang Ling je jesen, a događaj "Žetva u jesen" postala je tipičan simbol lokalne kulture koju karakterizira ugodan i opušten način života.

Naime, tada seljani iznose na sušenje košare s raznobojnim plodovima žetve, kukuruzom, čili papričicama i cvjetovima krizantema koji svjetlucaju na suncu, a ovu tradiciju Kinezi zovu "shaiqiu".

Jedinstven pogled na "shaiqiu" može se naći samo u Huang Lingu, tako da je ovo selo zaista pravi raj za fotografe i, ne bez razloga, smatra se za najljepši seoski predio u Kini.

Posjetiteljima je tokom obilaska omogućeno da probaju seoske specijalitete koje za njih pripremaju mještanke u selu. Jela pripremaju od tijesta punjenog povrćem ili mesom sa začinskim biljem, a najsličnija su našim knedlama.

Pogled na seoske kuće i rezidencije svjedoči o bogatstvu i prosperitetu koje je nekada vladalo u Huang Lingu. Stare, ali izvanredne, sofisticirane drvene rezbarije utjelovljuju dugu historiju i kulturno naslijeđe ovog sela.

Godinama je ovo kinesko selo posvećeno očuvanju svog kulturnog naslijeđa te su stoga mnoge profesionalne zanatlije drvodjelje reastaurirale, popravljale i vodile brigu o drvenim rezbarijama rađenim tehnikom "huizhou".

Dok smo osupnuti razgledali selo, začuli su se zvuci muzike za koju nismo znali odakle dolazi. Nastavljajući put muzike, stazom smo stigli do malog trga gdje je grupa muzičara obučenih u tradicionalne nošnje priredila pravi mali koncert, koji bi malo koga ostavio ravnodušnim. Činelama, bubnjevima, udaraljkama, trubama i drugim instrumentima dočarali su zvuke tradicionalne kineske muzike.

Zanimljivost koju možda ovdje ne biste očekivali jeste "Weird House", odnosno "Čudna kuća", koja je izvrnuta naopačke. Ulazi se preko krova te silazi prilično uskim i strmim drvenim stepenicama, koje vode do prostorije gdje su stolovi, stolice i ostalo pokućstvo pričvršćeni za strop, a pod je pod velikim nagibom.

Kada zakoračite sa zadnjeg stepenika u ovu prostoriju, gubite ravnotežu i osjećaj za prostor, obuzima vas osjećaj pijanstva, tako da "Čudna kuća" možda i nije najbolji izbor za one sa slabijim želucem.

Huang Ling, koje se nalazi u provinciji Jiangxi, svojom jedinstvenom ljepotom, posebnim i zanimljivim prizorima svake godine privlači sve više turista.

Nesnosna vrućina i vlaga te opojni mirisi kineskih začina i hrane na svakom koraku doprinose kompletnom doživljaju ovog predivnog kineskog bisera i čuvara istočnjačke tradicije, kojim vlada atmosfera jednostavnosti i elegancije.