BIH

UNDP obilježava 50 godina postojanja - Cilj iskorijeniti siromaštvo do 2030.

Baziraju se na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva

Fena

25.6.2016

Prvi u nizu događaja za bh. građane kojima će Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) ove godine obilježiti pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u Bosni i Hercegovini, održan je danas u Sarajevu.

Cjelodnevni događaj obilovao je različitim sadržajima i performansima, a u skladu s misijom i dugoročnim ciljevima UNDP-a koji podržava inicijative mladih, ugostio je i deset mladih i talentovanih studenata i akademskih slikara.

Vođeni vlastitom kreativnom vizijom, ovi su talentovani mladi ljudi napravili izuzetna platna koja predstavljaju projekte UNDP-a u BiH. Mali proizvođači organske hrane, koji su svoju proizvodnju pokrenuli zahvaljujući razvojnim projektima UNDP-a su, također, izložili svoje proizvode.

UNDP je globalna razvojna mreža UN-a koja djeluje u skoro 170 zemalja i teritorija. Tri su univerzalna fokusa organizacije: ljudi, planeta i napredak. UNDP u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, radi na iskorjenjivanju siromaštva i smanjenju socijalne isključenosti.

Ističu da se baziraju na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva, uz podršku međunarodnih partnera u razvoju, što je prioritetni cilj organizacije do 2030. 

U prošloj  godini kroz rekonstrukciju 150 javnih zgrada u BiH, za 500.000 građana poboljšane su direktne usluge zdravstva, usluge administracije, obrazovanja i pravne pomoći. Također, realizirano je 180 projekata rekonstrukcije komunalne infrastrukture.

Naredni događaji planirani su ovoga ljeta u Banjoj Luci, Mostaru, Trebinju i Bihaću, saopćeno je iz UNDP-a.