BIH

Uručeni certifikati za 22 polaznika

Program SEC tima

E.C.

25.6.2016

Krajem 2015. godine Socijalno – edukativni centar počeo je provođenje javno važećeg programa „Osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“ na području općine Jajce.

Ukupno 22 polaznika tokom proteklih šest mjeseci imali su priliku kroz teorijsku i praktičnu nastavu upoznati se s principima poziva pružatelja podrške, a certifikate dobili su: Amila Nešust, Xenia Maria Jurišić, Emira Gazić, Ilhana Krak, Ana Barišić, Anđa Petrović, Jelena Jajalo, Gordana Serdar, Josipa Samardžić, Josipa Marijanović, Mesuda Šahić, Jasmina Kapetanović, Selma Nasup, Aldijana Kokić, Sinanudin Smajić, Mustafa Mrkonja, Alajdin Glamočić, Elvedin Kliko Džahid Sefer,  Elma  Luzić-Majdanac, Anđelka Petrović i Mirnes Dreco.

Kroz ovaj program SEC tim je radio na razvoju kompetencija polaznika za usluge asistencije u obavljanju svakodnevnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama.

Nakon obuke pružatelji podrške su između ostaloga razvili pravilan pristup prema osobama s intelektualnim teškoćama, kako pružiti podršku i asistenciju osobama s intelektualnim teškoćama tijekom obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Ovakav vid asistencije pruža im prigodu za izjednačavanje mogućnosti i socijalno uključivanje.
Na svečanoj dodjeli, 22 polaznika je dobilo svoja uvjerenja i certifikate. Ovoj svečanosti su prisustvovali uposlenici SEC-a, nastavnici, kao i predstavnici ustanova i organizacija u kojima se obavljala praktična nastava i drugi.

Polaznike je na početku pozdravila voditeljica SEC podružnice Travnik, Zvjezdana Nakić koja se ovom prigodom zahvalila polaznicima koji su bili marljivi i aktivni svih 6 mjeseci obuke, te im poželila sreću da stečena znanja i vještine primjene u budućem radu.

Prisutne je pozdravio i direktor SEC-a, Igor Lukenda koji je u svom pozdravu naglasio da s ovim programom SEC odgovara svojoj misiji stvaranja novih poslovnih profila.

- Cilj nam je u BiH stvoriti tzv. socijalna zanimanja, odnosno obučiti profesionalne pomagače koji će prije svega rasteretiti obitelji koje danas nose najveći teret skrbi o osobama s poteškoćama u razvoju, kazao je Lukenda.
Polaznicima se obratila i direktorica Centra za socijalni rad Jajce, Indira Mehić-Čejvan koja je istaknula važnost pokretanja programa osposobljavanja za pružatelje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama u općini Jajce.

- Zadovoljstvo mi je da od danas u našoj lokalnoj zajednici imamo certificirane osobe koje su završile ovaj program osposobljavanja za pružatelja podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama, što će u dogledno vrijeme dovesti do mogućeg zapošljavanja u oblasti socijalne zaštite, stambenim jedinicama Sumero. Iskrene čestitke ne samo polaznicima nego i osoblju SEC-a koji su cijeli Program uspješno i profesionalno doveli do kraja, rekla je Mehić-Čejvan.