BIH

CVIJANOVIĆ: RS ne može podnijeti potpunu liberalizaciju tržišta

Sutra se očekuje zvaničan stav po pitanju SSP-a

Fena

25.6.2016

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da raniji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije podrazumijevao potpunu liberalizaciju tržišta, što u ovom trenutku poljoprivreda RS-a ne može podnijeti.

Kazala je da očekuje da će se doći do zajedničkog stava o tom sporazumu i da je trebalo da bude definisan i prije nego što su pokrenuti novi pregovori o adaptaciji SSP-a.

Ranije je, kako je podsjetila, usaglašen stav o SSP-u na svim nivoima u BiH, ali se onda, iz nekih razloga, otvorilo pitanje njegove izmjene.

- Onda je Predsjedništvo BiH u oktobru 2015. godine naložilo Vijeću ministara BiH da ponovo pokrene nove pregovore, da se promijeni pregovarčka pozicija i da se u okviru tako redefinisane pregovaračke pozicije, omogući fazno prilagođavanje upravo onako kako je tražila Evropska unija - kazala je.

RS je, tvrdi, tada negodovala.

- Bilo bi dobro da smo tada, prije svih tih odluka sjeli i vidjeli šta treba raditi – dodala je.

Cvijanović je novinarima u Prnjavoru kazala da je SSP predviđao da jedna grupa proizvoda ostane pod carinskom zaštitom sve do ulaska BiH u EU, što može biti, rekla je, narednih 20 godina.

- Sada u ovom režimu, koji se traži od nas, nema nikakve carinske zaštite, nego je potpuna liberalizacija. Čak i neki proizvodi koji uopšte nisu bili tretirani SSP-om sada su stavljeni u ovaj režim. To je nešto što teško može podnijeti naša poljoprivreda - kazala je entitetska premijerka i dodala da je za to da se nađe zajedničko rješenje s EU.

- Vjerujem da ćemo ga naći - zaključila je Cvijanović.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik za sutra je u Banjoj Luci sazvao sastanak kako bi zvaničnici tog entiteta zauzeli stav o predloženoj adaptaciji SSP-a, uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27.juna.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić je potvrdio da će ispoštovati odluku vlasti u RS-u.