BIH

TREBINJE Obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture

Mrežu čine profesionalci iz institucija

P. M.

25.6.2016

U Dučićevoj ulici u Trebinju, dans su pripadnici nevladine Stop mobing, građanima djelili promotivni materijal u kome je obavještenje kome, gdje i na koji način i kome da se obrate u slučaju potrebe.

Anica Ramić, predsjednica udruženja građana ”Stop mobing” istakla je da oni kao organizacija daju podršku svim žrtvama torture, svim svjedocima.

”Ljudi koji su doživjeli torturu neće, ili nerado  da pričaju o tome. Meni je drago da su članovi mreže javno Tužilaštvo, Sud, Centar za socijalni rad, Centar za mentalno zdravlje, dakle svi koji pružaju i psihosocijalnu i drugu podršku  učestvuju u ovoj akciji. Cilj nam je da podržimo žrtve torture, da  im pomognemo da svoj problem na neki način riješe” istakla je Ramić

Podsjetimo Agencija za saradnju edukaciju i razvoj i Fondacija "Udružene žene“, uz podršku Evropske unije, drugu godinu za redom organizuju obilježavanje Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, 26 juna.

Aktivnosti obilježavanja se organizuju u sklopu projekta ,"Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“, uz finansijsku podršku Evropske unije, a koji realizuju Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED – Banja Luka, UG ,,Vive žene“ - Tuzla,  UG ,,Medica“ – Zenica i Fondacija ,,Udružene žene“.   

Ove mreže čine profesionalci iz institucija (tužilaštvo, sudovi, centri za mentalno zdravlje, centri za socijalni rad...) i nevladinih organizacija.