UNSKO-SANSKI KANTON

CAZIN U botaničkoj bašti imaju 250 vrsta ljekovitih biljaka

Supružnici Rošić više od 20 godina prave kvalitetne proizvode

Autor:S. JAPIĆ

25.6.2016

Već više od 20 godina uzgojem i preradom ljekovitog bilja na području općine Cazin bave se supružnici Šefik i Senada Rošić. Zahvaljujući svom stručnom radu, kao i kvaliteti proizvoda, iz dana u dan imaju sve veću potražnju čajeva, tinktura, sirupa, ulja, krema i drugih preparata na bazi ljekovitog bilja.

Kvalitet zemljišta

Za samostalan uzgoj ljekovitog bilja neophodno je dobro poznavati okoliš, klimu i kvalitet zemljišta u koje se sadi ljekovito bilje. Svega toga svjesni su članovi porodice Rošić, koji su ovih dana priveli kraju berbu kamilice.

- U našoj botaničkoj bašti u Cazinu imamo do 250 različitih vrsta ljekovitih biljaka, pratimo njihov razvoj i učimo šta i kada trebamo raditi. U Rošićima i Krivaji imamo oko 30 vrsta ljekovitih biljaka koje uzgajamo, a među njima je i kamilica - kazao nam je Šefik Rošić, poznati cazinski travar.

sefik-rosic

Šefik: Pravilan uzgoj

Rošići su proteklih dana brali kamilicu koja je u ovim krajevima široko rasprostranjena biljka, a njen čaj svakako je jedan od omiljenijih napitaka.

36 stepeni

- Nije zahtjevna i svako je može sijati u svojoj sredini. Vrlo je korisna, a uzgajamo je 20 godina. Sveli smo kultivaciju kamilice na nešto više od jednog dunuma s četiri dunuma, koliko smo ranije imali. Naša kamilica je 100 posto eko, sama se bori za opstanak, a beremo je ručno. Vrlo je ljekovita, samo je treba pravilno uzgojiti, ubrati i osušiti na temperaturi koja ne smije biti viša od 36 stepeni - pojašnjava Šefik.

Pomagali im sinovi

Njihovi sinovi Muhamed i Kemal redovno su im pomagali u ovim poslovima, ali su ih životni putevi odveli na druga mjesta. Jedan je doktor medicine, a drugi student, pa Šefik i Senada najveći dio radova obavljaju sami. Imaju ljekovito bilje, voće i povrće te košnice pčela na četiri lokacije u općini Cazin.

Tri kulture

Rošići su proizvodnju ljekovitog bilja organizirali na način da nakon branja jedne biljke ubrzo kreću sa sjetvom ili sadnjom druge.

susenje-eko-bilja

Prirodno sušenje eko-bilja
 
- Do sada smo već ubrali negdje od 30 do 40 različitih ljekovitih biljaka, koje se suše u našoj sušari u Cazinu. Riječ je o stopostotno prirodnom sušenju. Nekad se desi da na jednom terenu u toku godine uspijemo uzgojiti dvije, pa čak i tri kulture, jer imamo proljetne, ljetne i jesenje ljekovite biljke - kazao je Šefik.