HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

HNK Balić naložio inspekcijski nadzor u Gradskoj upravi

Nakon reakcija zbog novog pravilnika

M. Sm.

25.6.2016

Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Suad Balić naložio je kantonalnoj inspekciji da izvrši uvid u Gradskoj upravi Mostara, a u vezi s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Balić je to učinio, kako nam je rekao, nakon što je zaprimio dopis od predsjednika Gradskog odbora SDA Salema Marića u kojem ga je obavijestio o tome da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, bez obavezne prethodne saglasnosti Gradskog vijeća, objavio novi pravilnik.
 
- Bit će izvršen inspekcijski uvid i u narednim danima ćemo vidjeti kakav će ishod biti - kazao nam je Balić.

Marić je u svom dopisu naveo da smatra da Pravilnik, koji je, inače, objavljen u ''Službenom glasniku'' od 4. maja 2016. godine, „može proizvesti daljnje nezakonite radnje i postupke te uzrokovati i materijalnu štetu za grad i uposlenike Gradske uprave“.

Međutim, kako nam je kazala glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina, Pravilnik je urađen, odnosno, usklađen prema zahtjevu Agencije za državnu službu.

Uneseni bodovi

- Svako upražnjeno službeničko mjesto, prema Bolonjskom sistemu, nosi određeni broj bodova, odnosno 240, i naša je obaveza bila da to unesemo u Pravilnik. Dakle, samo je to uneseno i potom, jasno, objavljeno u ''Službenom glasniku'' - rekla nam je Komadina.