SREDNJOBOSANSKI KANTON

TRAVNIK Iftarima i paketima obradovali postače u Livnu i Glamoču

Brojne aktivnosti Regionalnog odbora "Merhameta"

K. KAVAZOVIĆ

26.6.2016

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet" Travnik svakodnevno brine o 685 osoba koje dobivaju obroke u jednoj od četiri narodne kuhinje u Travniku, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu. Tokom ramazana aktivnosti ovih narodnih kuhinja su daleko veće jer iftari i prehrambeni paketi stižu i u džemate u drugim kantonima, ali i u manji bh. entitet.

Općina Trabzon

- Zajedno s Općinom Travnik i turskom općinom Sindžan, tokom cijelog mjeseca vozimo iftare u neki od džemata na području Travnika. Ove godine otišli smo korak dalje i posjetili Glamoč i selo Vidimlije, gdje smo dovezli 70 iftara i 15 prehrambenih paketa. I u Livnu smo pripremili iftare i dovezli pakete - ističe Kenan Vrbanjac, direktor travničkog "Merhameta".

Do kraja ramazana u planu je posjeta Skender-Vakufu, a moguće je i Kotor-Varoši. U planu je i organizacija velikog iftara u sportskoj dvorani na Piroti, u saradnji s općinama Travnik i Trabzon iz Turske.

kenan-vrbanjac

Vrbanjac: Pitice-ramazanije u Bugojnu 

Aktivni su i osnovni odbori, pa je tako OO Novi Travnik tradicionalno organizirao iftar u saradnji s Islamskom zajednicom i načelnikom općine, a brojne su aktivnosti i u Osnovnom odboru Jajce.

Aktiv žena

- U Jajcu imaju malo teži posao jer tokom ramazana posjećuju naše ljude u Jezeru, Šipovu, Mrkonjić-Gradu. Osnovni odbor u Bugojnu zakupio je kiosk i svaku večer poklanjaju pitice-ramazanije. U Novom Travniku izuzetno je aktivan Osnovni odbor, posebno aktiv žena - ističe Vrbanjac.

U Travniku će, uz iftare i pakete, do kraja ramazana "Merhamet" osigurati i paketiće za mališane iz socijalnih kategorija stanovništva.

Podrška državnih institucija

U svojim humanitarnim aktivnostima "Merhamet" ima podršku državnih institucija jer svakodnevno brine o 685 osoba u stanju socijalne potrebe, od kojih je oko 30 posto osoba drugih nacionalnosti i vjera.

- Posebno bih istaknuo Travnik, zatim Jajce, Novi Travnik, Donji Vakuf i, naravno, Srednjobosanski kanton. Imamo podršku privatnih firmi, ali mislim da bi mogla biti i veća. Puno je veća podrška građana, koji na razne načine pomažu naš rad - naglašava direktor Vrbanjac.