TUZLANSKI KANTON

OBRAZOVANJE: I ove godine najviše đaka u TK želi u Medicinsku

Završen drugi upisni rok u srednje škole

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

25.6.2016

Drugi upisni rok u srednje škole na području Tuzlanskog kantona završen je jučer, a podaci o tome koliko će učenika od jeseni sjesti u školske klupe bit će objavljeni sljedeće sedmice. Razlog je, kako navode u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, što škole, iako su bile obavezne, nisu dostavile podatke.

Slab interes

No, ono što je jasno, ističu u Ministarstvu, jeste da je veliko interesiranje i ove godine vladalo za Srednju medicinsku školu.

- Interes za upis u ostale škole u odnosu na Medicinsku bio je relativno slab. Vrlo je malo škola ispunilo upisnu kvotu. Nešto veće interesiranje vladalo je za Elektrotehničku i Saobraćajnu školu. I Gimnazija ove godine bilježi pad - rekla je za "Avaz" Mersija Jahić, pomoćnica ministra.

U prvom upisnom roku za upis u Srednju medicinsku školu u Tuzli konkuriralo je 419 učenika, od čega je primljeno 225.

jasna-hadziselimovic

Hadžiselimović: Devet odjeljenja

- Za smjer medicinska sestra tehničar primili smo 118 učenika s posebnom diplomom i sedmero koji su imali više od 70 bodova, odnosno ukupno 125. U smjerove medicinska sestra tehničar (EUVET), farmaceutski, fizioterapeutski i ginekološko-akušerska sestra tehničar primili smo po 25 učenika - rekla nam je Jasna Hadžiselimović, direktorica ove škole.

Bez proširenja

Hadžiselimović pojašnjava da je Srednja medicinska škola od Vlade TK tražila 12, ali da je odlukom dobila devet odjeljenja.  

- Školski odbor je zauzeo stav da neće tražiti proširenje plana upisa - decidna je ona.  

Niko ne želi učiti za konobara, kuhara...

Za razliku od Srednje medicinske škole u Tuzli, tuzlanska Turističko-ugostiteljska škola u prvom upisnom roku primila je samo 40 učenika. To, prema riječima direktora Jasmina Imamovića, nije ono što su očekivali.

- Nismo zadovoljni, ni mi, ali ni mnoge druge škole. Privreda vapi za zanimanjima konobara, kuhara, ali odziv je veoma loš. Nažalost, roditelji se ne odlučuju da upišu djecu na ta zanimanja - kazao nam je Imamović.

75 učenika u MSŠ-u "Sapna"

Mješovita srednja škola (MSŠ) "Sapna" u prvom upisnom roku primila je 75 učenika. Prema riječima pedagoga ove škole Mirnesa Gušića, taj je broj na nivou prošlogodišnjeg.

- Upisali smo po jedno odjeljenje mašinskih i ekonomskih tehničara te jedno odjeljenje instalatera centralnog grijanja. Postoji interes za smjer keramičar, poljoprivredni tehničar te za gimnazije. Ukoliko u drugom roku ne bude dovoljno aplikanata, učenike iz ovih smjerova rasporedit ćemo u neke druge - istakao je Gušić.