REPUBLIKA SRPSKA

NOVA TOPOLA Radnici "zadnja rupa na svirali"

Protestirali bivši radnici "Ratarstva"

B. GRGIĆ

26.6.2016

Više od 200 bivših radnika "Ratarstva" protestiralo je jučer ispred upravne zgrade u Novoj Topoli tražeći da im se hitno isplati 1,5 miliona maraka za plaće.

Nezadovoljni sporim stečajnim postupkom preduzeća, koji se vodi od maja 2008. godine, radnici se ne mogu pomiriti s činjenicom da su praktično postali “zadnja rupa na svirali”. Radnici smatraju da u bivšem preduzeću još ima dovoljno nekretnina za njihovo namirenje, ali da o njima jednostavno niko ne vodi računa.

Đuro Bajić, dugogodišnji radnik ovog preduzeća, kaže da su on i njegove kolege spali na prosjački štap nebrigom države.
     
- Imali smo hiljade hektara plodnih njiva, moderan sistem za navodnjavanje, vrijednu imovinu, ali od toga jedino mi, koji smo gradili i stvarali te vrijednosti, nemamo koristi - kazao je Bajić, koji od „Ratarstva“ potražuje 8.350 KM.

Slično razmišlja i bivši poslovođa u “Ratarstvu” Dragan Pauković.

- Gajili smo nadu u bivšeg stečajnog upravnika Slavka Vujančevića, koji je bio odgovoran i nudio dobre programe, ali nekome nije to odgovaralo. Zato je morao otići - kaže Pauković.

Sadašnji stečajni upravnik “Ratarstva” Dušan Kovačević nije bio prisutan prilikom okupljanja i protesta bivših radnika. Nije bilo ni drugih službenika angažiranih u stečaju, uz objašnjenje da su bolesni.

Formirana radna grupa

Koviljka Šokćević, predsjednica Odbora povjerilaca, obraćajući se okupljenim bivšim kolegama, rekla je da je protest usmjeren ka sudstvu, Tužilaštvu i Pravobranilaštvu RS.

koviljka-sokcevic

Šokćević: Najveći problem

- Shvatili smo da je u tom trouglu najveći problem. Zato smo sazvali skup. Formirali smo deseteročlanu radnu grupu koja će zastupati radnike i boriti se za njihova prava koja su povrijeđena - rekla je Šokćević.