VIJESTI

DŽAFEROVIĆ: BiH mora nastaviti reforme

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH za "Avaz"

S. D.

25.6.2016

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, za „Avaz“ je ocijenio da je odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije iznenađujuća za cijeli svijet i da je većina u međunarodnoj zajednici očekivala da će se građani izjasniti da ostanu u EU. Izlazak Britanije iz EU, prema Džaferovićevom mišljenju, cjelokupan svjetski poredak može odvesti u dva smjera.

- Nakon ovoga sasvim sigurno pojavit će se neke nove separatističke i secesionističke tendencije u Evropi i svijetu i već se one najavljuju i to bi bio taj lošiji scenarij, a moguće je, a to je ono što ja priželjkujem, da ovaj čin i ovo izjašnjavanje u Velikoj Britaniji bude velika opomena za sve svjetske lidere u smislu njihove odgovornosti za integracijske procese u EU i svijetu – rekao je Džaferović, naglašavajući da je on stava da budućnost svijeta nije u dezintegraciji, nego u integraciji.

Iako je Velika Britanija bila jedan od stubova Evropske unije, a u bh. integracijskom procesu pokretač britansko-njemačke inicijative, Džaferović kaže da činjenica što ova država izlazi iz evropske porodice zemalja u kojima je pod različitim imenima bila decenijama, ne smije utjecati na evropsku budućnost BiH.

- Ovaj čin niti može niti smije utjecati na naš integracijski put, kako u EU tako i u NATO. BiH treba predano nastaviti s provedbom reformi kako bi što prije postala članica Evropske unije i NATO-a - zaključio je Džaferović.