VIJESTI

IZETBEGOVIĆ: EU ostaje naš cilj!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH za "Avaz"

S. DEGIRMENDŽIĆ

26.6.2016

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentirao je za „Avaz“ volju  većine građana Velike Britanije, koji su na referendumu odlučili izvesti ovu zemlju iz Evropske unije.

Nema dilema

Izetbegović je ocijenio da će ova zemlja ubuduće zakomplicirati međusobne, naročito ekonomske odnose sa zemljama s kojima je nekada bila porodica.

- Mislim da je odluka Velike Britanije o napuštanju EU pogrešna, vodi ih u vakuum u odnosu na zajednicu zemalja s kojom će iznova morati pregovarati o svemu onome čega su već bili dio, od pristupa zajedničkom evropskom tržištu do bilateralnih ugovora u okviru Svjetske trgovinske organizacije – kaže Izetbegović.

Iako će se posljedice razdruživanja Velike Britanije s ostatkom zemalja koje čine Evropsku uniju tek osjetiti i moći sagledati u narednom periodu, Izetbegović navodi da BiH u ovom trenutku nema dilema u pogledu nastavka svog evropskog puta.

- Evropa je kontinent sa 600 miliona obrazovanih i dobro organizovanih stanovnika, a njen najbolje organiziran dio jeste Evropska unija, stoga će članstvo u njoj ostati strateški cilj Bosne i Hercegovine. Nama je taj cilj potreban kao ideja vodilja u procesu reformi koje znaju biti bolne i rizične, ali vode općem dobru - ističe Izetbegović.

Krupni pomaci

On se osvrnuo i na ulogu Velike Britanije u bh. integracijama, koja je dala značajan doprinos kroz britansko-njemačku inicijativu i čiji su zagovornici ustvari i političari koji su zagovarali ostanak Velike Britanije u EU. No, sada su i njihovi stavovi i težnje potisnuti većinom glasova britanskih građana.

- Naravno, ovako krupne tektonske pomake u EU Bosna i Hercegovina ne može ignorirati. Imali smo na početku ovog mandata britansko-njemačku inicijativu za BiH, a sada je jedan motor te inicijative praktično pred gašenjem - kaže Izetbegović.

Zakasnjelo otrežnjenje

Zasigurno je da će mnoge stvari u pogledu buduće saradnje Velike Britanije i EU, kao i te zemlje s balkanskim zemljama čiji je ulazak u EU do jučer podržavala, biti jasnije u narednom periodu i kada se stiša bura nastala nakon rezultata referenduma. No, Izetbegović kaže da će britanska odluka otvoriti neka druga pitanja.

- Otvara se pitanje hoće li i neke druge zemlje članice slijediti ovaj presedan, hoće li to otvoriti prostor za šire preispitivanje odnosa unutar EU –  naglašava Izetbegović, ne isključujući i mogućnost da u Velikoj Britaniji „dođe do zakasnjelog otrežnjenja, sad kada pad funte nagovještava novi ciklus ekonomske krize“.

Nema blokade Predsjedništva

Predsjedavajući Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović naveo je da Predsjedništvo nije u blokadi.

- Razgovarao sam s Ivanićem, on mi je rekao da se radi o "novinarskom spinu". Čak se pomalo ljutio to što se dala takva vijest da on blokira rad Predsjedništva BiH - kazao je Izetbegović.

Upitan šta ako Ivanić ne stavi potpis na SAA, Izetbegović je rekao da Ivanić ne uvjetuje SAA svojim potpisom, već "ne želi da vlasti u RS teret te odluke prebace na njega, a da benefite uzmu sebi".