VIJESTI

GRAČANICA Ako je prošla godina bila rekordna, pčelarima se ove crno piše

Najvažnije ispaše bagrem i lipa prolaze u kiši

H.ČALIĆ

25.6.2016

Prošla godina je za pčelare u Bosni i Hercegovini bila rekordna. Medilo je na sve strane, vrijeme je dozovoljavalo vrijednim pčelama da rade cijelo proljeće, ljeto i jesen, a pčelari su zadovoljno trljali rukama. Tako je Nedžad Huskić, pčelar iz Stjepan Polja kod Gračanice, lani izvrcao 980 kilograma kvalitetnog meda. Na svu sreću, jednu količinu meda je ostavio za rezervu, koja će njegovim pčelama ove godine dobro doći za prihranu.

Prihranjivanje pčela

 -Ja sam mlad pčelar, pčelarim tek pet godina, ali sam se potrudio da ovo što radim, da radim najbolje, konsultujući literaturu, ali i iskustva starijih kolega. Za pet godina, došao sam do 48 pčelinjih društava, koje se nalaze ispod moje kuće u Stjepan Polju i imaju sve uvjete za rad. No, ova godina će za nas pčelare biti jedna od najlošijih. Najvažnija pčelinja ispaša, bagrem, a sada i lipa, prolaze u kiši, kada pčela ne može raditi i prikupljati polen- kaže Huskić.

Pokazuje nam okvire koji su već sada u dobroj mjeri trebali biti popunjeni medom. Meda ni za lijeka, pčele već sada treba prihranjivati, kako bi se društva održala. Ako kiša bude stalno, kao sada padala i u vrijeme livadskih trava, onda će za pčelare ovog biti godina ravna katastrofi.

pcele

Četiri pčele ubijaju truta

Huskić se sjeća svojih početaka u pčelarstvu, svoje prve trnke koju i sada čuva za uspomenu. Nabavio je i jedan šuplji panj u koga najerava useliti jedno društvo pčela, tek da proba. Pčelama je obezbijedio i pojilice koje je sam konstruisao.

 -Sve sam uradio kako nauka kaže, trudio sam se, od liječenja, ishrane pčela, pripremanje društva za zimu, ali se protiv više sile, lošeg vremena boriti ne mogu. Šta je, tu je, svi pčelari dijelimo istu sudbinu i kada je rekordna godina, i kada je, kao ova loša, da lošija biti ne može- kaže Huskić.

Inače, jedno pčelinje društvo sastoji se od jedne matice, nekoliko stotina, do par hiljada trutova i 30-100.000 pčela radilica. Trutovi su mužjaci koji oplađavaju maticu u vazduhu, kada ona izleti iz košnice radi parenja. To se radi upravo ovih dana, krajem juna i početkom jula mjeseca. Matica je majka koja rađa pčele. O svemu "odluke donose“ pčele radilice.

Ubijanje trutova

Kada trut maticu oplodi, on tada ugine, a parenje matice nastavlje se i do 25 puta. Poslije toga, preživjeli trotovi žive od tuđeg rada, od rada i truda pčela radilica. Kako neradnika niko na svijetu ne voli, i pčele radilice, trutove nemilice ubijaju. Uz pomoć snažnog fotoaparata, snimili smo detalj, kada četiri pčele radilice, iz košnice izvlače truta i za nekoliko sekudni ga ubiju-isijeku na komadiće.