GLOBUS

KHAN: Ovo nije kraj EU!

Britanski političar i evropski poslanik za "Avaz"

A. DUČIĆ

25.6.2016

Uprkos rezultatima referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, ova država politički će ostati prisutna na zapadnom Balkanu, ali sada će samostalno sarađivati sa zemljama ovog regiona.

Izjavio je to jučer za "Avaz" britanski političar Afzal Khan, potpredsjednik Odbora za sigurnost i odbranu u Evropskom parlamentu u Grupaciji socijalista i demokrata te izvjestilac za BiH u sjeni.

Khanova kampanja

- Rezultati referenduma su nas iznenadili. Lično sam u posljednjih šest mjeseci konstantno bio angažiran u kampanji. S kolegama Sadiqom Khanom, londonskim gradonačelnikom, te Jeremyjem Corbinom, putovao sam diljem Britanije pokušavajući objasniti Britancima sve prednosti ostanka u EU. Nažalost, generacija Britanaca koja je od 1973. godine uživala sve prednosti besplatnog školovanja, penzija, socijalne sigurnosti, zahvaljujući EU, sada je glasala da izađe iz Unije - kazao je Khan za "Avaz".

On je izrazio bojazan da će novim generacijama Britanaca biti uskraćena mnoga od ovih prava, ali je naglasio da rezultati referenduma moraju biti prihvaćeni.

Odgovarajući na pitanje je li ovo kraj EU, Kan je kazao da je "svijet u kojem živimo obilježen velikim neizvjesnostima, ekonomskim problemima, porastom desničarskih političkih pokreta, otvorenim kršenjem međunarodnog prava, terorizmom, izbjegličkom krizom".  

- Ovo, jednostavno, nije vrijeme za razjedinjenost Evrope. Kao političari, sada ne smijemo donositi ishitrene odluke. U procesu pregovora ne smijemo činiti štetu Britancima, kao ni drugim građanima EU - potcrtao je Khan.

Aktiviranjem člana 50. Lisabonskog ugovora, kojim se regulira povlačenje jedne zemlje članice iz EU, stvorit će se, kaže on, snažan presedan u Evropi.

- Nakon objave rezultata referenduma razgovarao sam s kolegama koji su zagovarali izlazak iz EU. Mogu vam reći da u njihovom taboru niko ne slavi. Svjesni su da je ovo velik i težak moment. Ovo je situacija bez presedana i novo poglavlje za EU. Unija će, kao zajednica zemalja i naroda, sada morati pronaći novi, moderniji pristup upravljanju zajedničkim interesima. Ali, ovo nije kraj EU - poručio je Khan.

Zajednički interesi

Kada je riječ o saradnji sa BiH i zapadnim Balkanom, Velika Britanija će, kaže Kan, s ostalim članicama EU dijeliti temeljne evropske vrijednosti, ali i ekonomske i sigurnosne interese.

- Ti interesi prevazilaze trenutne političke razlike. Ti zajednički interesi odnose se i na budućnost zapadnog Balkana. Britanija je svojom diplomatskom i vojnom snagom znatno jačala evropsku političku i obrambenu poziciju u globalnim odnosima. Bez Britanije, ta pozicija bit će oslabljena. No, Britanija je važna članica NATO-a i ostat će prisutna na svjetskoj sceni. Zajedno s ostalim NATO partnerima, ostat će stub mira i sigurnosti u Evropi, njenom susjedstvu i šire. To je historijska uloga Britanije, koju nećemo napustiti - naglasio je ovaj britanski političar za "Avaz".

BiH mora ostati posvećena svojim reformama

- Bosna i Hercegovina mora ostati posvećena svojim socioekonomskim reformama. Bio sam u Sarajevu i Banjoj Luci prije samo 15 dana. Jasno je da su stvarne reforme potrebne svim stanovnicima ove zemlje. Bosanci i Hercegovci moraju se okrenuti sebi i ekonomskom napretku. Siguran sam da će na svom euroatlantskom putu i dalje uživati podršku Britanije - izjavio je Khan.

Za muslimane bi bilo bolje da smo ostali u EU

Upitan šta će izlazak Velike Britanije iz EU donijeti velikoj muslimanskoj zajednici u toj državi, Khan je rekao da je za sve etničke i vjerske manjine u Velikoj Britaniji bilo bolje da se desilo suprotno.

- Kada ste dio velike zajednice, lakše ostvarujete borbu za osnovna prava. Lakše je amortizirati razlike koje postoje između tih zajednica i većine evropskih stanovnika. Zajedno s britanskim muslimanima, kojih ima tri miliona, u Evropi živi ukupno 24 miliona muslimana. To je velika zajednica. Ona će nastaviti sarađivati, u duhu solidarnosti i zajedništva. Kakva god bila budućnost EU kao političke zajednice, ovo su vrijednosti na kojima i dalje treba insistirati - istakao je Khan