VIJESTI

SERWER: Putinu su vrata za Balkan sada otvorena!

Dramatično upozorenje američkog analitičara za "Avaz"

A. Du.

25.6.2016

Brexit je loša vijest za Veliku Britaniju, za Evropsku uniju, za Sjedinjene Američke Države, za zapadni Balkan, pa i za Srednji istok. Ali, sigurno je dobra vijest za ruskog predsjednika Vladimira Putina!

Ovako je američki profesor i analitičar Daniel Serwer za "Avaz" prokomentirao rezultate britanskog referenduma o izlasku iz EU.

Kaže da ga je iznenadilo britansko "da" izlasku iz Unije. Očekivao je ekonomsku racionalnost te političku smirenost nasuprot "gađenju nad migrantima", ali to se, kaže, nije desilo.

- Neposredne ekonomske implikacije već su očite, oštar pad funte, njena rasprodaja na berzama širom svijeta. Rezultat može biti obnavljanje recesije u Evropi - mišljenja je Serwer.

Na zapadnom Balkanu, pak, kako tvrdi ovaj američki profesor i dobar poznavalac prilika u našem regionu, efekti mogu biti neposredni, a dugoročno i strašni.

- Ljudima na Balkanu ovaj moment zaista može pokvariti vjerovanje u evropsku perspektivu, a s druge strane podebljati sumnju u aktuelnu spremnost EU za proširenje - ističe Serwer.

On je mišljenja da ova situacija može šire otvoriti vrata ruskom utjecaju na Balkanu. Putin će sigurno intenzivirati svoj utjecaj u Srbiji te u Republici Srpskoj, istakao je Serwer.