GLOBUS

Papa Franjo u posjeti Armeniji pozvao da se ne zaborave žrtve

Posjetio memorijalni centar u Jerevanu

Srna

25.6.2016

Papa Franjo posjetio je danas memorijalni centar u Jerevanu, glavnom gradu Armenije, rekavši da svijet nikada ne treba da zaboravi jermenske žrtve u vrijeme Otomanskog carstva.

Papa Franjo je govorio nekoliko sati pošto je osudio genocid nad Armenima, u govoru u predsjedničkoj palati u Jerevanu, i dva puta je izgovorio tu riječ, koju Turska smatra neprihvatljivom. On je položio vijenac na spomenik i stajao pognute glave, u tihoj molitvi, dok su ga sveštenici blagoslovili, a hor izveo himne.

"Molim se ovdje, s tugom u srcu, da se takva tragedija nikada ne ponovi, da čovječanstvo nikada ne zaboravi i da će znati kako da dobrotom pobijedi zlo", naveo je Papa u knjizi žalosti u Spomen kompleksu genocida nad Armenima.

Dodao je da sjećanje predstavlja izvor mira i budućnosti. Papa Franjo boravi u trodnevnoj posjeti Armeniji, a poslije memorijalnog centra na brdu Cicernakaberd u Jerevanu, održaće misu u sjeverozapadnom gradu Gjumri.

Papa Franjo je juče osudio genocid nad Armenima 1915/1916. u vrijeme Otomanskog carstva. Ta riječ nije se nalazila u njegovom ranije podijeljenom govoru.        

On ju je jednom ranije upotrijebio, i to kada je govorio o ovom masakru u Vatikanu u aprilu 2015, što je naišlo na negodovaje Ankare koja ne priznaje da je masovan pokolj Armena u Otomanskom carstvu bio genocid.

Turska nema diplomatske odnose sa Armenijom zbog različitog tumačenja tog događaja.