VIJESTI

PROMOCIJA KNJIGE Antidiskriminacijsko radno zakonodavstvo u BiH

Dopunjena doktorska disertacija Aleksandre Vuković

P.M.

25.6.2016

U Trebinju je promovisana knjiga "Antidiskriminacijsko radno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini“, koja je dopunjena doktorska disertacija doc. dr Aleksandre Vuković iz Trebinja.

Prema riječima Vuković knjiga je rezultat višegodišnjeg teorijskog i empirijskog rada na problematici zaštite od diskriminacije na radu, motivisanog, neospornim činjenicama da se pravo na dostojansten rad, kao jedno od temeljenih radno-pravnih vrijednosti često samo deklarativno izražava, bez volje, želje obaveze i odgovornosti da se ispoštuje i u stvarnosti.

"Smatram da bi u krivičnim zakonima u BiH trebalo izvršiti izmjene i dopune tako što bi se u okviru grupe krivičnih djela iz oblasti radnih odnosa predvidjelo posebno krivično djelo zlostavljanje na radu, kojim bi bili obuhvaćeni i uznemiravanje, i seksualno uznemiravanje i mobing“, navela je Vuković, i dodala da je uslov izgradnje svakog demokratskog i pravnog poretka  da pitanje zaštite osnovnih ljudskih i socijalnih prava dobije prvorazredni značaj i kroz adekvatnija zakonska rješenja, ali i u smislu snaženja svjesti o značaju principa jednakosti i nediskriminacije.

Amra Kazić, predstavnik Ombudsmena Bosne i Hercegovine, istakla je da je rad Aleksandre Vuković djelo izuzetne vrijednosti i koristi za zajednicu  u kojoj su, poslodavci skloni šikaniranju, sindikati nemoćni, a radnici poniženi i neodlučni da prijave diskriminaciju u strahu da će umjesto satisfakcije dobiti sankciju.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Mile Dmičić, naglasio da knjiga Aleksandre Vuković ima i naučnu, pedagošku, populističku i upotrebnu vrijednost, pri čemu su izneseni stavovi autora o problematici za nauku relevantni, za praksu jasni i za struku veoma primjenjivi.

“Riječ je o materiji o kojoj nije ranije pisano na ovako integralan i sistematičan način, zbog čega djelo nesumnjivo donosi puni naučni doprinos, a njegov svima razumljivi jezik čini ga pristupačnim i korisnim i za širu čitalačku publiku” zaključio je Dragomir Vukoje, sudija Suda Bosne i Hercegovine.

 

 

Ž8 =P.M.