GLOBUS

Putin doputovao u Peking

Ruski predsjednik u zvaničnoj posjeti Kini

Srna

24.6.2016

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je danas u zvaničnu posjetu Kini, a na aerodromu u Pekingu dočekao ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Putin bi sutra trebalo da razgovara sa kineskim liderima o širokom spektru bilateralnih i međunarodnih pitanja, uključujući situaciju u Siriji, na Korejskom poluostrvu i u Avganistanu, prenosi TASS.

Ruski predsjednik stigao je u Peking iz Taškenta, prijestonice Uzbekistana, gdje je održan samit Organizacije za Šangajsku saradnju.

Kremlj se nada da će posjeta ruskog lidera Kini biti sadržajna i produktivna, a dvije strane planiraju da potpišu više desetina sporazuma.

Fokus posjete će biti pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transportne infrastrukture, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, vazduhoplovne i raketno-kosmičke industrije.

Planirano je potpisivanje međuvladinog sporazuma, koji će pokrenuti program zajedničkog razvoja i izgradnje širokotrupnog aviona i teškog civilnog helikoptera.

Očekuje se da će lideri dvije zemlje dati i zvanično start pregovorima za pripremu sporazuma između integracionih projekata - Evroazijskog ekonomskog saveza i ekonomskog pojasa "Put svile".

Putin je nedavno na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu izjavio da će Kina učestvovati u stvaranju novog trgovinsko-ekonomskog partnerstva u Evroaziji.

Predsjednici Rusije i Kine će razmotriti i brojna regionalna i međunarodna pitanja, o kojima Moskva i Peking imaju uglavnom iste ili slične stavove, prenosi "Sputnjik".

Jedan od najvećih bilateralnih projekata Moskve i Pekinga ostaje gradnja gasovoda "Snaga Sibira", po kojem će Rusija isporučivati Kini do 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a u toku su i pregovori o izgradnji zapadnog kraka "Snaga Sibira 2", preko Altaja.

Kineska strana u maju je izrazila spremnost da investira u projekat brzih pruga Moskva-Kazanj, pa se očekuje potpisivanje i tog sporazuma. 

Putin je u Peking otputovao sa velikom delegacijom ruskih ministara i biznismena.