BIH

Porodice ubijenih zvorničkih Bošnjaka na iftaru u Memorijalnom kompleksu u Gornjoj Kalesiji

Ramazansko sjećanje na zvorničke šehide

M. Berbić

24.6.2016

U organizaciji Udruženja porodica nestalih i zarobljenih civila općine Zvornik na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji,  već po treći put je 20. ramazanske noći upriličen  zajednički iftar, koji su uz pomoć donatora pripremile članice Udruženja, supruge, majke i kćerke ubijenih i nestalih Zvorničana.

- Na mezarje smo do sada dolazili samo u vrijeme kolektivnih dženaza, a mi smo se okupili jer želimo oživjeti ovo mjesto tokom cijele godine, da odajemo počast žrtvama i stalno podsjećamo na sve što se desilo zvorničkim Bošnjacima.- kaže Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja.

- Dan okupljanja koji smo izabrali, u historiji islama je poznat kao datum oslobođenja Meke, i simbolično pokazuje našu snagu i postojanje nakon svega što smo preživjeli- istakao je Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik, koji je predvodio akšam namaz.

U Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji je do sada je ukopano 774 tijela zvorničkih Bošnjaka, a 2.005 civila sa područja općine Zvornik je ubijeno tokom agresije na BiH.