VIJESTI

ISTRAŽIVANJA U paradžematima se širi priča o "crvenom islamu"!

Donosimo najzanimljivije detalje iz najnovije studije Vlade Azinovića i Muhameda Jusića

A. DUČIĆ

26.6.2016

Pa, borite se tamo! Borite se protiv njih! Ako možete, postavljajte im eksplozive ispod auta, u njihovim kućama, svima njima. Ako možete, uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo. Neka crknu! Neka crknu od muke i otrova! Ubijajte ih na svakom mjestu i gdje god stignete - po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku...

Tipične sekte

Ovako se oglasio Ines Midžić (26), bivši student Pedagoškog fakulteta u Bihaću, koji se u najnovijoj studiji profesora i teologa Vlade Azinovića i Muhameda Jusića o stranim borcima iz BiH na ratištima Sirije i Iraka tretira kao jedan od neostvarenih iseljenika u halifat. Midžić, koji se iz Sirije putem YouTubea oglašava kao Salahuddin el-Bosni, kako se navodi u studiji, jedan je od onih koji se nisu domogli ISIL-ovog halifata, ali su na više mjesta propagirali terorističke napade.

555

Azinović i Jusić: Najavljuju istraživanje o paralelnim strukturama u BiH

- Zgazite tu izdajničku vlast koja je mudžahedine koji su pomogli u odbrani Bosne predala Amerikancima. U suprotnom, muslimanima će se ponovo dogoditi genocid kao onaj u Srebrenici, Goraždu, Mostaru - poručuje Jasmin Keserović, rođen 1994. godine u Zavidovićima, koji se u Siriji predstavlja kao Abu Muhamad el-Bosni.

Autori navode da kontinuitet ovakvih poziva na nasilje, kao i karakteristike ciljane grupe prema kojoj se usmjeravaju, s primjetnim udjelom osoba sa psihosocijalnim problemima i vrlo upitnim spoznajnim sposobnostima, ne isključuju mogućnost da se neka od njih angažira u nasilje na način koji bi mogao ugroziti sigurnost BiH.

Iz ove studije posebno izdvajamo dio koji se odnose na takozvane paralelne strukture ili paradžemate, a iz kojih potječu i ove dvije osobe.

Naime, rezultati istraživanja koje je provela Atlantska inicijativa, a čiji će rezultati biti objavljeni u posebnoj studiji, upućuju da se grupe okupljene oko ovih paradžemata, ali i drugih srodnih zajednica ponašaju kao tipične sekte.

Poseban antagonizam

- Svojim članovima pružaju "bratsku i sestrinsku ljubav", "ljubaznost i poštovanje", "toplu i čistu energiju". Smatraju se moralno superiornijima od većinske zajednice koja ih okružuje, a koju doživljavaju i tumače kao grešnu i otpadničku. Sebe vide kao malu, izabranu skupinu pravih vjernika. Poseban antagonizam ispoljavaju prema Islamskoj zajednici, za koju tvrde da propovijeda "crveni islam", a čiji su imami "plaćeni muslimani" i "muslimani za novac" - kaže se u ovom istraživanju koje će uskoro biti objavljeno.

Ove religijske mikrozajednice, navodi se, svoj aktivizam baziraju na misionarskom radu već spomenutih daija, čiji se broj u BiH procjenjuje na više od 200.

Došljacima se u Siriji oduzimaju pasoši i mobiteli

Posebno zanimljiv segment koji dvojica autora pokušavaju rasvijetliti odnosi se na to šta se dešava s bh. građanima na tlu Sirije i Iraka.

66

- Prilikom ulaska u Siriju provjerava se identitet svih došljaka, najčešće kroz uvid u tezkije - tipska pisma preporuke koja im je prije polaska izdao neki vjerski autoritet kojeg se uvažava među borcima u Siriji. Ovakve preporuke isprva je izdavao bivši vođa selefijske komune u Gornjoj Maoči Nusret Imamović. Nakon njegovog odlaska u Siriju tezkije je nastavio izdavati Husein Bosnić. Policijske agencije u BiH vjeruju da od Bosnićevog hapšenja ujesen 2014. ovakve preporuke sada izdaje osoba od autoriteta koja ne živi u BiH. Tezkije su se najčešće pisale na papiru, a događa se da se šalju elektronskim putem, najčešće enkriptirane, ili da se putnici instruiraju da njihov sadržaj nauče napamet - objašnjava se u studiji.

Nadalje, došljacima se pri ulasku u Siriju oduzimaju pasoši i mobilni telefoni. Neko vrijeme provode u sabirnim centrima, u kojima čekaju da se prikupi dovoljan broj pridošlica, najčešće četrdesetak ljudi. Nakon toga skupina se odvodi na vjersku i vojnu poduku, koja traje 45 dana. Prvih nekoliko mjeseci došljaci nemaju nikakvih kontakata ni slobodu kretanja. Osobno naoružanje zadužuju tek na kraju poduke.

- Većina muškaraca raspoređena je u borbene formacije. U nekim slučajevima takve jedinice okupljaju ljude koje povezuje geografsko ili etničko porijeklo, ili srodnost jezika kojima govore. Ratnici iz BiH najčešće su raspoređeni u grupe zajedno sa svojim sunarodnjacima i podređeni većim formacijskim strukturama, kojima nerijetko zapovijedaju Čečeni. Autorima je poznat podatak da su u proljeće 2016. godine najmanje dvojica državljana BiH bila raspoređena u formaciju namijenjenu za ritualna pogubljenja stranih talaca, zarobljenika i osuđenika, najčešće odrubljivanjem glava - kaže se u istraživanju.

Žene ratnici

22

Autorima je poznat samo jedan slučaj žene iz BiH koja tvrdi da nosi oružje i služi u brigadi Al-Khansaa - ženskoj policijskoj formaciji koja nadzire provedbu islamskih propisa. Predstavljajući se na društvenim mrežama pod pseudonimima "Pijesak Damaska" i "Srce Hilafeta", ta žena je objavila više svojih fotografija s oružjem.

Majka vratila sina iz Sirije

Prema tvrdnjama autora, neki slučajevi dokazuju kako porodica može biti jedina preostala korektivna snaga koja neku osobu može trajno izvući iz ciklusa radikalizacije. Pozivaju se na slučaj jedne majke u BiH koja je postala zabrinuta zbog promjena koje je opazila u ponašanju sina. Strahujući da bi ga ljudi s kojima je provodio sve više vremena, i na kraju se kod njih preselio, mogli navesti da ode u Siriju, obratila se za pomoć policiji u lokalnoj zajednici. Strpljivim radom, za koji prethodno nisu bili posebno obučeni, dvojica policajaca su, kroz seriju razgovora, utjecala na mladića i navela ga da odustane od odlaska.

Dramatični noćni poziv s aerodroma

- Autorima je poznat sadržaj dramatičnog noćnog poziva što ga je s aerodroma u Gaziantepu majci u Sarajevu uputio sin koji je bez njenog znanja toga dana krenuo ka Siriji. Mladić je pozvao da bi se pozdravio s majkom i zatražio odobrenje za odlazak u rat. Umjesto toga, ''ad hoc porodična intervencija'', posredstvom međunarodnog telefonskog prometa, uspjela je odgovoriti mladića od namjere da krene u Siriju. Sljedećeg dana, preko Istanbula, vratio se u Sarajevo - kaže se u studiji.