KOLUMNE

Najveći gubitnik

Ličnost dana Dejvid Kameron

A. Nu.

25.6.2016

Britanski narod odabrao je da ide drugim putem od onoga koji je zagovarao Dejvid Kameron (David Cameron), koji je jučer zbog odluke građana da Velika Britanije izađe iz Evropske unije podnio ostavku na mjesto premijera ove zemlje.

Ostavkom koju je podnio odmah nakon rezultata glasanja pokazao je da poštuje volju građana, s obzirom na to da se ona kosi s njegovim zalaganjima da bi ostanak u EU bio bolji izbor za Britaniju i sve njene stanovnike. To, praktično, znači da je nakon rezultata referenduma Kameron postao i najveći politički gubitnik u Velikoj Britaniji. 

Njegova ostavka dogodila se u vrijeme velike političke krize koja je zadesila ovu zemlju, a koja je iz Evropske unije istupila nakon 43 godine članstva. Ostavkom je poslao jasnu poruku da Velika Britanije treba nove ljude, novu vladu i novog premijera. 

Kemeron će ostati upamćen kao premijer Velike Britanije u čijem su mandatu održana dva velika referenduma, o nezavisnosti Škotske i izlasku Britanije iz EU, vjerovatno jednog od najznačajnijih događaja u historiji ove zemlje. 

Kameron je rođen  9. oktobra 1966. godine. Oženjen je i ima troje djece.