KOLUMNE

Odlazak Britanaca

Komentar dana

Faruk VELE ([email protected])

25.6.2016

Možda je proročanski skeč legendarnih nadrealista da nakon dugogodišnjih ratova posljednji preživjeli Jugoslaven stiže u Evropsku uniju (EU), koja se upravo tada počinje raspadati (!?), najjasnije suočenje nas na Balkanu s istinom da su Britanci odlučili da poslije četiri decenije napuste Uniju. 

Dok se već godinama mučimo da ispunimo razne ciljeve i principe, potpišemo silne sporazume, EU se poslije migrantske krize, porasta mržnje, jačanja stranaka ekstremne desnice te na koncu s Brexitom, pred našim očima pretvara u fatamorganu gdje sve manje ima stabilnosti i prosperiteta koji smo mi sanjali. 

Odluka Britanaca vjerovatno neće biti svilen gajtan EU, ali će ona poslije referenduma definitivno izgubiti status i važnost. 

No, šta će u međuvremenu biti s nama?

Ovo zabrinjavajuće pitanje u intervjuu za "Avaz" akcentirao je i Vuk Drašković, tražeći odgovor na dilemu hoće li referendum ovdje biti doživljen kao kraj Evrope i da dolazi vrijeme raspada. Jučerašnje reakcije Dodika i Šešelja ne ostavljaju nimalo sumnje da ima i onih koji priželjkuju haos. Uostalom, to nam potvrđuju i svi oni među nama koji posljednjih dana revnosno blokiraju evropsku perspektivu BiH. Zato je, gledajući iz konteksta naše zemlje, važna i stabilnost kojoj su, kreirajući snažnu koaliciju SDA - SBB, temelje udarili lideri Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić i ona se po svaku cijenu mora sačuvati.

Iako je s Britanijom izgubila svog vrijednog agitatora u Briselu, BiH sigurno ne smije odustati od ideala ujedinjene Evrope. Samo na putu ka njoj mi imamo šansu da zabijemo glogov kolac svim našim mržnjama, velikodržavnim projektima i zločincima.

U suprotnom, bude li se tamna zavjesa spustila nad Evropom, mi u BiH bit ćemo prvi koji ćemo vidjeti teške posljedice.