GLOBUS

#NOTMYVOTE Građani Londona traže otcijepljenje od Britanije i pridruživanje EU

Drastične razlike između glavnog grada i ostatka zemlje

A.U.

24.6.2016

Građani Londona pokrenuli su peticiju kojom traže od gradonačelnika Sadiqa Khana da „proglasi nezavisnost Londona“, kako bi taj grad mogao aplicirati da uđe u EU.

- London je međunarodni grad i želimo da ostane u srcu Evrope. Suočimo se sa tim, ostatak države se ne slaže sa nama. Umjesto da glasamo jedni protiv drugih na svakim izborima, idemo se razvesti i useliti kod prijatelja na kontinentu. Zar ne bi volio da budeš predsjednik Sadiq? Učini to - navodi se u peticiji.

Iako izgleda ekstremno i od ove peticije teško da će se desiti nešto konkretno, do sada je potpisalo čak 75.000 ljudi, dok je veliki broj poznatih dao podršku.

Britanci koji nisu glasali za izlazak iz EU na Twitteru pokrenuli su hashtag #NotMyVote (nije moj glas).

Od 33 dijela Londona, samo pet njih glasalo je za izlazak iz EU. U Lambethu, čak 79 posto Londonaca glasalo je za ostanak, što je najviši postotak, izuzimajući Gibraltar. U Hackneyu za ostanak je bilo 78.5 posto građana, dok je u Haringeyu tu opciju podržalo 75,6 posto. Također, Islington je glasao sa 75,2 a Camden sa 74,9 posto za ostanak.

london

Ukupno, oko 60 posto građana Londona tražilo je ostanak u EU, što je velika razlika uzimajući u obzir da je ova razlika od 20 posto iz Londona u velikoj mjeri doprinijela da ukupan rezultat u zemlji bude 51,9 – 49,1 u korist napuštanja EU.