BIH

KAZAZOVIĆ: EU je dobila šamarčinu od Velike Britanije

Vojno - politički analitičar za "Avazov" portal

A. TIRO

24.6.2016

Velika Britanija je na jučer održanom referendumu odlučila napustiti Evropsku uniju. Rezultati održanog referenduma bili su 51,9 posto za izlazak iz EU, dok je za ostanak glasalo 48,1 posto stanovništva.

Ovakve rezultate referenduma vojno-politički analitičar Neven Kazazović okarakterisao je velikim šamarom Evropskoj uniji.

U izjavi za "Avazov" portal Kazazović je kazao kako se ovim događajima otvorio čitav niz procesa, koji se sada ne mogu predvidjeti.

- Evropska unija ovim je dobila jednu šamarčinu, ali to je otvorilo čitav niz procesa koje mi sad u ovom času ne možemo predvidjeti. Mislim da ova priča još nije završena - rekao je Kazazović.

Kazazović je također prokomentarisao i eventualne posljedice referenduma u Velikoj Britaniji po evropski put BiH kazavši kako će se naše približavanje Uniji usporiti.

- Očigledno da će u Evropi nastupiti neka vrsta prestrojavanja. E sad kako će se to prestrojavanje odraziti na Balkan i Bosnu i Hercegovinu teško je reći. Mislim da se naše približavanje Uniji pomalo usporava sa svim događajima. Velika Britanija neće otići odavde i ona će svoje interese štititi gdje god može, ali očigledno da će Evropa morati da se pozabavi sama sa sobom, a onda će imati manje vremena za nas - rekao je Kazazović.

Za kraj razgovora Kazazović je rekao kako još ništa nije konkretno oko eventualnih zemalja koje bi mogle da krenu stopama Velike Britanije.

- Sada ništa ne znamo konkretno. Postoji tu priča oko Škotske, Irske i Sjeverne Irske. Zasad su sve radi o nagađanjima i pretpostavkama, ali i o procesima je jako rano govoriti. Neće to sve biti gotovo za tri dana ili tri mjeseca, već u roku od 10 godina. Teško je to sve predvidjeti - zaključio je Kazazović.