VIJESTI

DIZDAREVIĆ: Izlazak Velike Britanije umanjit će interes EU za Bosnom i Hercegovinom

Diplomata, poznati bh. novinar i politički analitičar za "Avazov" portal

D. Kovač

24.6.2016

Evropska unija (EU) nalazi se u velikoj krizi i ogromna je misterija šta će se dešavati nakon jučerašnje historijske odluke građana Velike Britanije koji su u omjeru 52:48% odlučili da je napuste. Ovo je na početku razgovora za "Avazov" portal kazao diplomata, poznati bh. novinar i politički analitičar Zlatko Dizdarević.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Velike Britanije pokazuje slabost same Evropske unije. Dizdarević smatra da će to prvenstveno destabilizovati ekonomski sektor, odnosno berze i finansije.

Ekonomija prva na udaru

- Da EU funkcioniše onako kako je bila zamišljena i kako je funkcionisala, vrlo je vjerovatno da do ovoga ne bi ni došlo. Mislim da će se prve refleksije pokazati u oblasti ekonomije EU, koja će postati mnogo ranjivija nego što je bila do sada, pogotovo u odnosu na Sjedinjene Američke Države - mišljenja je Dizdarević.

Napominje kako je izvjesno da u EU već postoje mnoga komešanja u vezi sa organizacijom, sistemom i ciljevima, a ovaj potez Velike Britanije dodatno će ohrabriti mnoge, koji su već počeli poprilično pesimistično da gledaju na EU.

Mišljenja je da će istovremeno i na Balkanu obeshrabriti zemlje koje su na svom putu ka EU.

Obeshrabrujući potez

Uz podsjećanje da je Velika Britanija bila nosilac inicijative u vezi sa BiH, potcrtava da bi se trebalo postaviti pitanje kako može imati smisla inicijativa zemlje koja smatra da ne treba da bude u EU.

Na odluku naroda Velike Britanije gleda kao na obeshrabrujući potez sa stanovišta promovisanja EU kao snažne, organizovane i vizionarske zajednice.

- Posebno je značajno da je EU formirana u svojoj osnovi da kontrolom energenata, tada je to bilo željezo i ugalj, zapravo stvara balans i atmosferu koji će garantovati mir i onemogućiti buduće ratove. Na tom terenu esencijalnog smisla postojanja EU, napravljen je najveći korak nazad. Ovo sve zajedno Evropu čini mnogo ranjivijom, a mogu se očekivati i neki unutrašnji sukobi - rekao je Dizdarević.

EU se ni do sada nije bavila BiH koliko je trebala

Govoreći o putu BiH ka EU, naglašava da je ona mnogo dalje od Unije nego što se to spočitava izvana, ali i iznutra - od naših političkih lidera.

Ta nervoza koja će zahvatiti EU umanjit će interes i za BiH, ali i za dalje proširenje EU u cjelini. U svakom slučaju, mislim da će se to loše odraziti na dalji put naše zemlje, odnosno na kapacitet EU da se ozbiljno pozabavi BiH, mada smatram da se ni do sada njom nije bavila koliko je trebala - istakao je Dizdarević.

Na pitanje da li će se na ovakav potez Velike Britanije možda ugledati i neke druge zemlje, Dizdarević je naveo da će ideja o mogućem izlasku iz EU iz raznoraznih razloga sada biti mnogo prihvatljivija nego što je bila ranije.

- Ta ideja je do prije nekoliko godina bila nezamisliva, a sada se realizovala i nema nikakvog razloga da takvih razmišljanja neće biti i u narednom periodu - zaključio je Dizdarević.