GLOBUS

JAVNO PRIZNANJE: Glavni zagovornik Brexita izjavio da je prevario glasače

Glavno obećanje ne može ispuniti

(Al. Ti.)

24.6.2016

Nigel Farage, vodeći čovjek UKIP-a i jedan od pokretača Brexita, u emisiji 'Dobro jutro Britanija' priznao je da jedno od glavnih obećanja u svojoj kampanji jednostavno - ne može ispuniti!

UKIP-ovci su u svojoj propagandi mjesecima 'trubili' kako 350 miliona funti sedmično Velika Britanija šalje u EU i da će se u slučaju Brexita taj novac ići u britansko zdravstvo.

Britanci su na kraju izglasali izlazak iz EU, a samo tri sata nakon proglašenja rezultata Farage je priznao da je priča od 350 miliona funti u zdravstvenom sistemu jedna obična - laž!

- Jednostavno to ne mogu garantirati - rekao je Farage i šokirao voditeljicu koja ga je podsjetila da je dobar dio od 17 miliona glasača koji su zaokružili izlaz iz Unije upravo to napravilo zbog tog obećanja.

- To je bila pogreška, nismo smjeli to reći - smijao se Farage koji se pokušao izvući uz objašnjenje da on to lično nikada nije rekao.

Voditeljica nije odustajala:

- Čekajte, 17 miliona je glasalo zbog vas između ostalo i zbog tog obećanja, a vi na kraju kažete da je to bila pogreška!?

- Tako je - mrtav-hladan je odgovorio Farage.