BIH

Mostar i danas bio jedan od najtoplijih gradova u Evropi: Kiša danas donijela osvježenje

Ljekari imali pune ruke posla usljed kolapsa na ulicama

M.H.

24.6.2016

Mostarci su se i danas borili s nesnosnim vrućinama koje su pogodile grad na Neretvi, a naročito je bila teška noć s četvrtka na petak tokom koje je izmjereno 32 stepena Celzijusa.  

Tako je Mostar i danas bio jedan od najtoplijih gradova u Evropi. Već od ranih jutarnjih sati ulice Mostara bile su skoro puste. Međutim, kratkotrajno osvježenje donijela je kiša koja je pala u poslijepodnevnim satima.

kisa-2

Kiša u poslijepodnevnim satima donijela kratkotrajno osvježenje

Usljed naglog temperaturnog šoka, pune ruke posla imali su i ljekari Službe hitne pomoći u Mostaru, koja je samo u četvrtak zabilježila 27 intervencija na terenu.

- To su većinom bili kolapsi na ulici odnosno sve se svodilo na kratki gubitak svijesti. Radi se uglavnom o starijim osobama koje već koriste neku terapiju. Svi su zbrinuti i nije bilo težih posljedica osim povreda usljed pada. Uglavnom, imamo pojačan broj intervencija u zadnjih nekoliko dana, kako hitna na Bulevaru tako i na Carini- rečeno na je u Službi hitne pomoći.

ulice-skoro-puste-2

Ulice skoro puste

Zbog visokih temepratura, iz Zavoda za javno zdravstvo HNK izdali su upozorenje u kojem pozivaju građane da ne borave na otvorenom od 11 do 18 sati. Istakli su kako visoke temperature mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a posebno su ugrožena djeca, starije osobe, trudnice, hronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom.

Preporučili su nošenje svjetlije, prozračne i odjeće od prirodnih materijala, kao i nošenje šešira, kapa, zaštitnih naočala kao i upotrebu krema za sunčanje, posebno za malu djecu.  

-Tuširanje i kupanje u mlakoj vodi, redovno provjetravanje prostorija, pijenje dovoljno tekućine, prvenstveno vode i prirodnih, nezaslađenih sokova te izbjegavanje alkoholnih i gaziranih pića i pića bogatih kofeinom - samo su neke od preporuka koje građanima savjetuju iz Zavoda.

Marija Marinović, magistrica nutricionizma iz Kliničke bolnice Mostar kazala nam je kako je u ovim vrućim ljetnim danima najbitniji unos tekućine.

marija-marinovic

Marija Marinović: Najbitniji unos tekućine

- Najbolje je da to bude u obliku hladne vode ili ledenih čajeva, primjera radi zeleni čaj s ledom i limunom. Što se tiče hrane, preporučuje se sezonsko voće i povrće. Također važno je da građani redovno doručkuju odnosno ne izlaze iz kuće dok ne popiju dovoljno tekućne i ne doručkuju jer u suprotnom ljudima može pozliti i slično. Sve to se u većini slučajeva može spriječiti unosom dovoljno tekućine i pravilnom ishranom - dodala je Marinović.