GLOBUS

ŠTA SADRŽI ČLAN 50 LISABONSKOG SPORAZUMA Ovo je procedura za izlazak neke zemlje iz EU

Nakon historijske odluke naroda Velike Britanije

(D. K.)

24.6.2016

Historijska odluka naroda Velike Britanije da okonča svoju 43 godine dugu vezu sa Evropskom unijom (EU) predstavlja prekretnicu u britanskoj historiji, po snazi rame uz rame sa dva svjetska rata u 20. stoljeću, piše "The Guardian”.

Mehanizam izlaska iz EU regulisan je prvi put tek 2009. godine članom 50 Lisabonskog sporazuma. Taj član definiše uslove dobrovoljnog izlaska iz EU, na šta ima pravo svaka država članica bez bilo kakvog posebnog opravdanja.

Ako tako odluči, London će morati sa Briselom da dogovori "ugovor o izlasku", koji će u ime EU sklopiti Vijeće EU kvalifikovanom većinom, uz pristanak Evropskog parlamenta.

Evropski sporazumi prestali bi da važe za Veliku Britaniju od datuma stupanja na snagu ugovora o izlasku ili u roku od dvije godine nakon što London obavijesti EU da izlazi, ako dvije strane u međuvremenu ne postignu dogovor o Brexitu.

Rok za postizanje tog dogovora mogao bi da traje i više od dvije godine, ukoliko i Evropsko vijeće i London pristanu na to.

Britanski premijer David Cameron najavio je ranije da će, ako Britanci glasaju za Brexit, aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma.

Iako ova procedura za razdruživanje postoji, ona do sada nikada nije bila aktivirana.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ocijenio je prije dve sedmice da bi uspostavljanje novih odnosa Velike Britanije i EU poslije izlaska te zemlje iz EU trajalo sedam godina.