CRNA HRONIKA

SLUČAJ MEMIĆ Otac ubijenog Dženana: Ovo se ne može izdržati

Potpuni obrat dodao kontroverzu u istragu ubistva mladića iz Sokolović-Kolonije

A. ALJIMI

24.6.2016

Nakon spektakularne obznane da je ubistvo Dženana Memića, mladića iz Sokolović-Kolonije, rasvijetljeno, kada su uhapšeni Ljubo Seferović, njegova supruga Vasvija Sejdović te Bekrija Seferović Gigo, jučer je došlo do potpunog obrata u istrazi nakon što im je rješenje o pritvoru ukinuto.

Kratkotrajna sloboda

No, Ljubo i Bekrija na slobodi su se našli tek nekoliko minuta, jer su ih ispred pritvorske jedinice sarajevskog zatvora sačekali policajci, koji su ih, prema nalogu Tužilaštva KS, opet uhapsili, dok je Vasvija puštena na slobodu. 

Tužilaštvo je još 9. marta ove godine okarakteriziralo ovaj mučni slučaj kao ubistvo, ali se sada osumnjičeni Ljubo tereti za potpuno drugo krivično djelo, dok za Vasviju nije poznato da li se uopće tereti za bilo šta, iako je kobne noći 7. februara, kada je Dženan udaren dok je bio u društvu svoje djevojke Alise Mutap, bila u kombiju s Ljubom te njihovom djecom.

- Pripadnici MUP-a KS, prema nalogu Tužilaštva, uhapsili su Ljubu Seferovića, koji se sumnjiči za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći. Uhapšen je i Bekrija Seferović zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja, a Vasvija Sejdović je puštena na slobodu – potvrdila nam je jučer Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Ljubo je jučer, zajedno s ocem Bekrijom, odveden u prostorije MUP-a KS, gdje su iznova saslušani.

dzenan-memic-7

Memić: Ubijen dok je šetao sa Alisom Mutap

Odlukom Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je ukinuta mjera pritvora, u potpunosti se baca sjena na kvalitet istrage u ovom slučaju, ustvrdio je jučer Omar Mehmedbašić, branilac Ljube Seferovića i Vasvije Sejdović.

- Vijeće je uvažilo moju žalbu, koja se tiče kvalifikacije krivičnih djela za moje branjenike, a što se odnosi na krivična djela ubistvo, odnosno pokušaj ubistva, jer tu nije bilo osnova sumnje– pojasnio nam je jučer Mehmedbašić.

Obrazloženje rješenja

Sudsko vijeće koje je odlučivalo po žalbama, u svom riješenju cijenilo je niz dokaza, među kojima je bilo i nekoliko policijskih službenih zabilješki te obdukcioni nalaz Hamze Žuje, vještaka sudske medicine, u kojem se kaže da je Dženan udaren jednim udarcem tupim predmetom u glavu, što je prouzrokovalo smrtonosnu povredu, od koje je podlegao nakon višednevne kome.

Sudije su, nakon uvida u jednu od službenih zabilješki, otkrile da je ona sačinjena u neformalnom razgovoru s osumnjičenom Vasvijom te da ona nije poučena o svojim pravima.

Ona je, kako se navodi u toj zabilješki, inspektoru kazala da je njen suprug Ljubo u pijanom stanju udario dvoje pješaka, nakon čega je izašao vani te ih je naknadno udarao palicom. No, Vasvija je istog dana, obraćajući se istom isljedniku MUP-a KS, kazala: “Izvini, molim te, što sam lagala i spominjala da je Ljubo palicom udario čovjeka, jer to nije tačno.” Vasvija je kazala da je tako govorila zato što “ima problema s glavom”.

Prema mišljenju Vijeća, Tužilaštvo je ove dokaze djelimično interpretiralo prilikom predlaganja pritvora, a naglasili su i da se službene zabilješke ne mogu koristiti kao validan dokaz. Nadalje, sudije smatraju da je Tužilaštvo pogrešno okvalificiralo krivična djela koja su osumnjičenima stavljana na teret, što je izneseno i u prvom rješenju, koje je doneseno nakon prve žalbe branioca Mehmedbašića, kada je odluka o pritvoru vraćena na ponovno odlučivanje. 

Inače, ovaj slučaj propraćen je brojnim peripetijama, jer porodica Memić sumnja da Tužilaštvo postupa u dobroj vjeri. Oni su čak organizirali i dvije protestne šetnje, jer su bili nezadovoljni rezultatima istrage.

Formirana je i istražna komisija Skupštine Kantona Sarajevo, koja će istražiti jesu li pojedini pripadnici MUP-a KS odgovorni za eventualne propuste tokom istrage. Memići su, također, skupštinskim zastupnicima te Tužilaštvu FBiH priložili i peticiju s više od 17.000 potpisa te zahtjev da se predmet izuzme od Tužilaštva KS.

Radila se i rekonstrukcija ovog mučnog događaja u prisustvu tužilaca, branilaca osumnjičenih te policijskih inspektora.

Podsjećamo, nakon što su jučer ponovo uhapšeni, a tužilac Tužilaštva KS uputio je prijedlog Kantonalnom sudu u Sarajevu da se Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koji su se dovodili u vezu za ubistvom Dženana Memića, mladića iz Sokolović-Kolonije, opet odredi jednomjesečni pritvor.

 

Memić šokiran viješću da su osumnjičeni pušteni pa opet uhapšeni

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, jučer je bio šokiran viješću da su osumnjičeni pušteni pa opet uhapšeni. Pogotovo ga je razočarala i zaboljela činjenica da je Tužilaštvo odustalo od kvalifikacije ubistva te da, prema njegovom mišljenju, smrt njegovog sina sada želi predstaviti kao saobraćajnu nesreću, što on ne namjerava dozvoliti.

- Ovo je cirkus... Ovo se ne može izdržati. Oni nisu normalni, ovo ću prvi put sada reći, jer stvarno mislim tako. Oni nemaju pojma o životu. Ovo je igranje s našim životima. Prave neke spektakularne akcije od kojih poslije nema ništa, stvarno ne znam šta da sada msilim. Sada guraju da bude saobraćajna nesreća, a oni su kazali da je ubistvo. Pa to je obdukcija pokazala. Dženan je ubijen šipkom. Nas osmero je vidjelo dijete. Nikada im ne može proći da je saobraćajna nesreća. Ovo je baš udar. Pokušavam da ostanem miran. Ovo im neće proći nikako. Idem ujutro ponovo u Federalno tužilaštvo da molim da preuzmu ovaj slučaj. Ne razmijem ih... Možda kupuju vrijeme - kazao nam je utučeni Memić.