HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

KONJIC Članovi "Neretve" dobili vrijednu opremu za spašavanje na vodi

Zahvaljujući podršci švicarske vlade

M. Ć.

24.6.2016

Sportsko rekreativni klub "Neretva" iz Konjica dobio je profesionalnu opremu za spašavanje na vodi. 

Oprema je osigurana u okviru projekta „Certificirani tim za spašavanje", koji je dio podrške vlade Švicarske jačanju kapaciteta u prevenciji i borbi protiv prirodnih katastrofa u BiH, a provodi ga njemačka organizacija "Help". 

- "Help" je bio direktno angažiran za vrijeme poplava u BiH i prepoznali smo tu potrebu za većim brojem opremljenih i obučenih ekipa. U Konjicu ima dovoljan broj ljudi i klubova koji mogu biti uključeni u aktivnosti spašavanja, što se i potvrdilo - kazao je Šemsudin Maljević, projekt-koordinator u "Helpu".

Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 27.000 KM, od čega je švicarska vlada osigurala 20.000, a preostali iznos Općina Konjic i firma „Natron" iz Maglaja.

Predsjednik Sportsko rekreativnog kluba „Neretva" Eldin Gagić istaknuo je da će im oprema mnogo značiti u radu te dodao da je prethodno grupa entuzijasta iz Konjica završila i specijalnu obuku te dobila internacionalne certifikate kao licencirani spasioci na brzim vodama. Osim Gakića, certifikate su dobili Emir Turić, Amir Hajduk i Danko Dangubić.