VIJESTI

DODIK: Ostajemo pri procesu pridruživanja EU kakva god ona bila

Reakcija na izlazak Velike Britanije iz EU

Fena

24.6.2016

Mi ostajemo pri procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kakva god ona u budućnosti bila, ali s pojačanim potrebama da prije svega zaštitimo naše interese i da RS bude vidljiva i afirmisana u tom procesu, ocijenio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirajući odluku građana na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Kazao je da je to jedna sasvim nova realnost.

- Mnogi su govorili da se to neće desiti, a ipak se desilo. To dovodi do jedne nove Evrope, koja nije ona koju smo znali i vjerovatno mnogih procesa u samoj Evropi koji će ličiti na ovo što je uradio narod Velike Britanije – naveo je Dodik.

Kazao je da postoji neizvjesnost kako će se sve dalje odvijati.

- U svakom slučaju je vidljivo da je arogancija i neuvažavanje stavova na lokalnom nivou dovela do razočerenja ljudi u Velikoj Britaniji. A vjerovatno i na mnogim drugim mjestima, dodao je entitetski predsjednik.

Podsjetivši da i u RS-u postoji „potreba za raznim vrstama izjašnjavanja naroda“, Dodik je rekao da je RS-u to nekoliko puta "vrlo oštro onemogućeno".

- Ali, afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način poprima dodatnu snagu i to će služiti RS-u u nekoj budućnosti – dodao je Dodik.