HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

NEUM: Bit će prikazano 75 filmova iz 27 država na 11. Festivalu animiranog filma

Sutra svečano otvorenje

M. SMAJKIĆ

24.6.2016

Naš jedini grad na moru Neum od sutra će biti domaćin 11. izdanja Festivala animiranog filma - NAFF. Svečano otvorenje bit će u 20.30 sati, tradicionalno, na terasi hotela "Sunce".

U šest festivalskih dana, odnosno do 1. jula, bit će prikazano 75 ostvarenja iz 27 država svijeta.

Značajna podrška

Iako je ove godine na NAFF pristiglo rekordnih 700 filmova iz 59 zemalja, ipak će u takmičarskom programu biti prikazano 55, a u okviru "Panorame" publika će moći vidjeti 20 ostvarenja. Festival se, kao i prethodnih godina, istovremeno održava u Neumu, Posušju, Mostaru, Cetinju i Stonu.

- Posebna nam je čast da se ovogodišnji NAFF održava pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. Također, ponosni smo na to da nas Federalno ministarstvo kulture i sporta i Fondacija za kinematografiju FBiH podržavaju još od prvog festivala, a već osmu godinu to čini i Ambasada SAD u BiH. Ovo je druga godina da je Misija OSCE-a u BiH partner NAFF-a i sve to nam mnogo znači u organizaciji - kazao nam je jučer direktor NAFF-a Jurinko Rajič.

jurinko-rajic

Rajič: Veliko priznanje

On nije skrivao zadovoljstvo što će NAFF ove godine ugostiti autore iz deset zemalja, i to Brazila, SAD, Švicarske, Francuske, Njemačke, Rusije, Tajvana, Hrvatske, Srbije i BiH. 

- To je NAFF-u veliko priznanje, a posebno smo ponosni na činjenicu da nam žiri čine Mirsad Purivatra, Maja Lasić, Goran Milić, Tomas Stelmah (Thomas Stellmach) i Ramon Lopez Seko de Hera (Seco de Herra) - kazao nam je Rajič.

Stručna predavanja

Također, Milić i Seko de Hera i Stelmah, koji je dobitnik Oskara za film "Quest", održat će tri stručna predavanja, a svečana ceremonija otvaranja ovogodišnjeg NAFF-a obilovat će bogatim kulturno-umjetničkim programom i tradicionalnim vatrometom.

Brojne nagrade

Osim tradicionalnih festivalskih nagrada, 2D i 3D animacija te ostale tehnike, najbolja muzika, likovnost, nagrada publike, studentski film i gran pri, svi gradovi će dodijeliti i nagradu publike po njihovom izboru. Već drugu godinu OSCE dodjeljuje svoju nagradu za film koji na najbolji način propagira suživot i toleranciju.