GLOBUS

MERKEL: Brexit je težak udarac za EU, sve članice se moraju boriti sa onim što nam dolazi

Njemačka kancelarka povodom izlaska Velike Britanije iz EU

Autor:(Dž. Č.)

24.6.2016

Izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije je težak udarac za EU, izjavila je to njemačka kancelarka Angela Merkel nakon današnje pobjede Brexita.

Nakon izglasavanja referenduma koji će promijeniti sudbinu Britanaca, ali imati i veliki utjecaj na EU, Merkel poziva na smirenost, zajedništvo i ujedinjenost.

- Problemi koji će uslijediti neće samo pogoditi Veliku Britaniju, već cijelu Evropu. Treba se suočiti sa onim što nam dolazi, a o trenutnom stanju Unije ne može odlučivati samo Njemačka. već sve članice - kazala je Merkel.

Merkel je u svom obraćanju podsjetila da se ne smije zaboraviti ideja Evropske Unije koja je zasnovana na miru nakon vijekova krvoprolića i borbi. Zbog toga, kako je istakla, moraju se izvući dobre pouke iz izlaska Velike Britanije iz EU.

- Postoji mnogo konflikta u Evropi zbog kojih je mnogo ljudi bilo primorano napustiti svoje domove. Naš cilj trebaju biti dobri odnosi među ljudima, zasnovani na partnerstvu. EU je dovoljno jaka i mora biti pametna da odgovori na ovu situaciju - kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka dodala je da EU ima namjeru poboljšati živote građana u svim članicama, ali da se u ubudućnosti svi moraju boriti pred izazovima koji dolaze. Ona naglašava da "EU mora biti ujedinjena u stanju očuvanja procesa globalizacije i dijeljenja zajedničkih vrijednosti".