VIJESTI

Počeli "Dani maline" u Bratuncu

Izlaže 65 proizvođača iz regiona

S. SMAJLOVIĆ

24.6.2016

U prisustvu velikog broja građana, poljoprivrednih proizvođača, predstavnika međunarodnih i nevladinih organizacija u BiH, danas je u bratunačkoj fiskulturnoj sali otvoren 10. međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma "Dani maline 2016“.  

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Općina Bratunac, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srpske, te međunarodne organizacije "Džajka“ i KER.

65 izlagača        

Na sajamskoj površini od 400 metara kvadratnih zatvorenog i hiljadu otvorenog prostora, svoje proizvode izložilo je 65 proizvođača malina, poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije iz regiona. Pored izlaganja proizvoda organizovan je i okrugli sto o uzgoju mlina i drugih poljoprivrednih tema.

Nedeljko Mlađenović, načelnik bratunačke općine, kaže da je ovo područje prepoznatljivo po proizvodnji kvalitetne maline, te ovaj sajam ima potpunu opravdanost.

- Povoljnosti za proizvođače ovog jagodastog voća su te, što na području srebreničke i bratunačke općine ima pet hladnjača za otkup maline, a povoljna tržišna cijena ovih proizvoda i redovna isplata su veliki podsticaj za podizanje novih plantaža- pojasnio je Mlađenović

Najbolji proizvođač     

Dosadašnji najbolji proizvođač malina na ovoj regiji Ivan Stojanović, član Udruženja malinara Srebrenica, Bratunac i Milići, kako kaže, nada se i ovogodišnjoj nagradi. S jednog dunuma ubere od 1.800 do 2.200 kilograma maline, zavisno od rodne godine.      

Sajam će trajati tri dana, a najboljim proizvođačima maline, bit će uručene nagrade, dok će svi izlagači dobiti priznanja za učešće na sajmu.