LIFESTYLE

UMILJATI LJUBIMAC: Google objavio video novog neobičnog robota

Ekipa iz Boston Dynamicsa pohvalila se novim dostignućem

Autor:(Mi. K.)

24.6.2016

Ekipa iz Boston Dynamicsa koja radi u okviru kompanije Google, objavila je novi videozapis u kojem su se pohvalili s novim robotom.

U dosadašnjim videozapisima prikazali su veliki napredak koji su postigli na polju robotike te se njihovi roboti odlično kreću čak i po šumi i travi, mogu podizati i nositi teret, a posebno je zanimljiv video u kojem je zaposlenik Boston Dynamicsa napao robota štapom i srušio ga, a robot se bez problema ustao – pitamo se što bi se dogodilo da taj robot ima visok stepen vještačke inteligencije i da je na napad odgovorio nasiljem.

Novi robot kojeg su iz BD-a predstavili nazvan je SpotMini i zamišljen je kao mali kućni robot koji bi ljudima trebao pomagati u obavljanju svakodnevnih stvari poput spremanja suđa u mašinu, donosit će im hranu i piće i slično.

Bez problema se može kretati po stepenicama, može se zavući ispod stola, a zahvaljujući dodatku koji izgleda poput glave dinosaura može nositi limenke i čaše.

Više o sposobnostima ovog robota pogledajte u priloženom videu, a iako je ova kompanija do sada ostvarila veliki napredak na području robotike, glasine kažu kako se Larry Page i Sergey Brin žele riješiti ove kompanije, odnosno žele prodati Boston Dynamics.