VIJESTI

REAKCIJE Koalicija SDA - SBB model za BiH

Nakon što su objavljeni rezultati istraživanja o izborima

Autor:K.Ke. - E.H.

24.6.2016

Stabilnost koju je donijela koalicija SDA - SBB na kantonalnom, federalnom i državnom nivou ulijeva povjerenje te stoga i ne čude rezultati istraživanja prema kojima povjerenje građana prema ovom političkom bloku uoči lokalnih izbora raste.

Dvije stranke

Opći je to stav političkih analitičara nakon što su objavljeni rezultati istraživanja koje je proveo Institut za društveno-politička istraživanja zajedno s Hrvatskim studentskim politološkim forumom. Prema tom istraživanju, koalicija SDA - SBB zajedno bi na lokalnim izborima trebala odnijeti sigurnu pobjedu s obzirom na to da se 64 posto građana izjasnilo da će glasati za kandidate ove dvije stranke. Politički analitičar Srđan Vukadinović rekao je za “Avaz” da istraživanje u znatnoj mjeri potvrđuje trenutno društveno-političko stanje u FBiH, pa i u BiH.

- Stabilizacijom koalicije došlo je i do poboljšanja ekonomskih prilika, postoji značajan postotak investicija koje su došle u BiH upravo zahvaljujući tome – mišljenja je Vukadinović.

vukadinovic

Vukadinović: To je budućnost

Dodao je da je to rezultat kada u vlast uđu političke stranke koje, prije svega, hoće da svoj program baziraju na razvoju i na ekonomskom prosperitetu.

- Kada priču od iracionalnosti svedete na ekonomiju, investicije, nova radna mjesta, razvoj bh. društva, onda se vidi napredak i upravo je to postigla koalicija SDA i SBB-a. To je jako dobar model kako i cijela BiH može izaći iz krize, takva ista priča može se započeti i u RS. Koalicija SDA i SBB-a pokazuje da je to politička budućnost ove zemlje - naglasio je Vukadinović.

Polazni podaci

Politički analitičar Adnan Huskić kazao je da su rezultati ovog istraživanja veoma slični ranijim rezultatima anketa.

- Ta istraživanja pokazala su isti trend, ali sad su to već polazni podaci prije izbora. Dakle, sad već možemo govoriti o koaliciji koja ima određenu trajnost, u ovom momentu definitivno ima značajnu većinu. Treba uzeti u obzir da ogroman broj građana još nije odlučio – smatra Huskić.

Portparol SBB-a Omer Čevra kaže kako su građani očigledno procijenili da je stabilizacija bošnjačkog faktora ključna pretpostavka za stabilizaciju BiH kao države.

- Građanima je postalo jasno da ova država nema više vremena ni prostora za političke improvizacije kakve smo imali u prethodnih pet-šest godina - naveo je Čevra.

Zukić: Vodeća snaga

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je za “Avaz” da se rezultati istraživanja poklapaju i s očekivanjima koja imaju u koaliciji.

- Mi očekujemo osvajanje maksimalnog broja načelničkih mjesta, kao i to da budemo vodeća politička snaga na lokalnom nivou. Koalicija je do sada pokazala dobe rezultate na svim nivoima – naveo je Zukić.

Panika i osipanje u DF-u

Podaci istraživanja, kako saznajemo, izazvali su dodatnu paniku i osipanje u Demokratskoj fronti, koja gubi sve više članstva i podrške. Stoga, kako se to može primijetiti, razni savjetnici Željka Komšića s obavještajno-medijskih pozicija, nakon objave istraživanja, pokušavaju spinovima ublažiti katastrofalan pad podrške među glasačima.