VIJESTI

DOLINA BEĆARA Neženje iz Krušev Dola raspisuju konkurs za nevjeste

Povratničko selo kod Srebrenice s najviše momaka

S. SMAJLOVIĆ

24.6.2016

Za razliku od drugih povratničkih mjesta u koja su se vratili pretežno stari, planinsko selo Krušev Do, šezdeset kilometara od Srebrenice, ima najviše radno sposobnih muškaraca, ali je zasigurno i selo s najviše momaka u zemlji.

Među momcima ima i onih koji su ušli u osmu deceniju života. Ipak, za sebe kažu da su dobro očuvani i sposobni za sve poslove.

Bez obaveza

Kažu da imaju veliko životno iskustvo. Osim fizičkih poslova na njivama, znaju raditi u kući, prati, peglati i spremati hranu, musti krave, ovce, koze i plesti vunene odjevne predmete. A znaju biti i pažljivi prema suprotnom spolu.

Senid Gladović (23) zna sve momke u selu koji se nikada nisu ženili. Kako kaže, takvih je trenutno osam, a ostalih šest ili su se ženili ili im žene neće da dođu iz Federacije.

momci2

Senid Gladović: Žene neće da rade

- Boga mi, da bi se živjelo ovdje, treba i raditi, a to mnoge neće, jer su se dograbile grada i nemaju nikakvih obaveza – govori Gladović.

Životna želja

Osim njega, tu su i Elmir Špiodić (18), Rasim Muminović (40), Ćamil Alić (60), Šefik Špiodić (52), Adem Mandžić (57), Zaim Omerović (47) i najstariji Abid Špiodić (70). Ostale nismo našli u selu, jer su u planini čuvali stoku.    

momci3

Abid Špiodić: Najstariji neženja

Kažu da su, nakon dosadašnjih neuspješnih ljubavnih, ličnih veza ili onih putem društvenih mreža, odlučili raspisati zajednički konkurs za traženje nevjesta. Vele da će u konkursu staviti svoje fotografije, kratku biografiju i imovinsko stanje. Neće kriti koliko imaju stoke niti članove porodice s kojima žive, a to su njihove majke ili neudate sestre. Jer, ženidba i formiranje porodice njihova je najveća životna želja.

Zabave i druženja

Uprkos napornom radu na njivi, brizi o stoci i ponekom poslu na dnevnicu, ovi momci imaju vremena za druženje i provod. U selu često prave zabave, sportska i druga takmičenja, obilaze druga sela u općini, a često posjećuju i bh. gradove.

Gdje god odu, trude se da sklope ljubavnu vezu. Ali, kako kažu, one teško opstaju kada djevojkama saopće gdje žive i šta rade. Neke veze odmah pucaju, a neki od njih ostaju u kakvoj-takvoj nadi...