VIJESTI

NA LICU MJESTA Uznemireni džematlije i Srbi, policija kaže da je bila petarda

Detonacija ispred džamije u Čajniču

Al. BAJRAMOVIĆ

24.6.2016

Potpredsjednik Skupštine općine Čajniče Izet Alihodžić očekuje da budu istražene sve okolnosti događaja od srijede navečer, kada je nedugo nakon ezana za teravih-namaz nepoznata osoba aktivirala eksplozivno sredstvo u blizini Mir Muhamedove džamije.

Iako uznemireni detonacijom i iskrama koje su zasipale džamiju, vjernici nisu prekidali namaz, pa su policiju obavijestili po njegovom završetku.

Gori li kuća

- Ne znam kakav je motiv u pitanju, niti šta je eksplodiralo, ali znam da je ovo uznemirilo džematlije i da imam utisak da je to bilo ciljano zbog teravije. Već sam rekao da nas to neće zaplašiti i da će nas sljedeći put doći i više. Rekao sam i komandiru policije da bi bilo dobro da se zna ko je to uradio - kaže Alihodžić.

Zbog aktiviranja pirotehničkog sredstva u kasnim večernjim satima nisu uznemireni samo vjernici Bošnjaci nego i komšije Srbi. Jedna od stanovnica Čajniča, koja stanuje u neposrednoj blizini džamije, kazala nam je da je u trenutku eksplozije bila na terasi i da je u prvom momentu pomislila da joj gori kuća.

- Bila sam na terasi kad je to palo ovdje iznad moje kuće. U onom strahu, umjesto da bježim u kuću, ja sam potrčala prema mjestu odakle su dolazile varnice. Ne znam kome ovo treba da ne možeš na miru sjesti pred vratima - kazala nam je zabrinuta mještanka, pod uvjetom da joj ne spominjemo ime.

alihodzic-i-rascic

Alihodžić i Raščić: Dobri odnosi

Iz Centra javne bezbjednosti jučer je saopćeno da je istragom utvrđeno da se ne radi o eksplozivnoj napravi i da ovaj događaj nema elemenata krivičnog djela.

- Nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je detonacija prouzrokovana aktiviranjem eksplozivne naprave te se daljnjim mjerama došlo do saznanja da je do detonacije došlo najvjerovatnije upotrebom vatrometa (petarde) od za sada nepoznatog lica – navode iz CJB Istočno Sarajevo.

Kamen temeljac

Predsjednik Medžlisa IZ Čajniče Šaćir Raščić smatra da je riječ o incidentu koji se desio u nezgodno vrijeme, jer u ovom gradu će ovih dana biti položen kamen temeljac za obnovu džamije Sinan-paše Boljanića, druge u ratu porušene čajničke džamije.

- Policija je korektno radila, odmah došla na lice mjesta, nekoliko puta su me kontaktirali, obilaze i čini mi se da od kuće do kuće traže počinioca. Ovaj incident neće nas uplašiti, ali neće ni poremetiti komšijske odnose – kaže Raščić.

Ide obnova

Projekt obnove Sinan-pašine džamije vrijedan je četiri miliona maraka, a finansirat će ga Generalna direkcija vakufa Turske u saradnji s Vakufskom direkcijom BiH.

- Već dolaze prilozi od mještana. U petak je bila jedna gospođa i dala svoj doprinos, mnogi zovu, pitaju šta će trebati od materijala, građe i tako - ističe Šaćir Raščić.