BIH

CVIJANOVIĆ: Republika Srpska uskoro objavljuje svoje rezultate popisa

Predsjednik Vlade Republike Srpske

Srna

24.6.2016

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Srpska objaviti svoje rezultate popisa stanovništva čim bude donesen zakon i pokrenuta odgovarajuća procedura, što će se desiti uskoro. 

"Više nije ni važno kada ćemo mi objaviti rezultate - za sedam dana ili sedam sedmica ili sedam mjeseci. Napravićemo pretpostavke da se mogu objaviti rezultati za Republiku Srpsku", rekla je Cvijanović.
 
Ona je istakla da su Vlada i Republički zavod za statistiku svjesni obaveza koje proističu iz odluke Narodne skupštine Srpske u vezi sa jednostranom odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovništva u BiH 2013. godine i da će se ponašati u skladu sa obavezama koje im je parlament dao u zadatak.

"Isto tako moramo znati da to što je Narodna skupština radila tog dana i odlučivala jeste zapravo reakcija, a ne akcija na situaciju koja se desila u Sarajevu. Šteta je počinjena i nakon toga nije otklonjena, ni u Savjetu ministara, ni u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekla je Cvijanović sinoć za RTRS. 

Premijer Srpske je navela da se i danas čuju komentari da se ne želi povući jednostrana odluka o objavljivanju rezultata popisa, da to neće da urade čak ni oni u Federaciji BiH koji su rekli da je to štetna odluka.

Cvijanović smatra da takva vrsta "lomljenja stvari preko koljena" ne može donijeti ništa dobro.

Ona ne očekuje da će federalna strana promijeniti tu odluku, niti da će otvoriti proces i dati priliku za usaglašavanje, bilo da je riječ o izmjeni Zakona o popisu ili o produžetku rokova za objavljivanje rezultata.

"To bi bilo logično, ali u ovoj zemlji je sve nelogično. Usuđujem se reći da imam totalno pesimističke prognoze i ne vjerujem da će ljudi promijeniti svoju odluku. Slušali smo danas zvaničnike iz Agencije za statistiku BiH koji kažu da im ne pada na pamet da to urade i koji osporavaju Srpskoj pravo da ospori takvo nešto", navela je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je u sprovođenje popisa stanovništva u BiH 2013. godine uložen trud i 50 miliona KM da bi se dobilo ono što treba ovoj zemlji.

"Na kraju dolazimo u situaciju da sve to treba da bude izignorisano, da neko na silu proglasi da nešto jesu podaci popisa, nametne vam ono što govori metodologija, odnosno program za obradu podatka i da vam uskrati pravo da se sa nečim ne slažete", rekla je Cvijanović.