VIJESTI

TINJAK: Ako sada odbijemo EU, prijeti nam katastrofa!

Glavni pregovarač BiH o SAA za "Avaz"

E. HALIMIĆ

24.6.2016

Ako sada ne prihvatimo adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, najmanje godinu dana nećemo biti u prilici da dobijemo kandidatski status i godinu dana nećemo imati nikakvog napretka, upozorio je za „Avaz“ šef. bh. pregovaračkog tima za adaptaciju SAA Hamdo Tinjak.

Novi pregovori

Predsjedništvo BiH, naime, mora najkasnije u ponedjeljak prihvatiti informaciju Vijeća ministara BiH o zaključenim pregovorima te otvoriti vrata za potpis SAA. No, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić to uvjetuje saglasnošću Vlade RS, koja se protivi Sporazumu sa EU. Tinjak, koji je vodio pregovore, kaže da ova blokada može skupo koštati BiH.

- Ako ovo sada ne prođe, neće bit nikakvih aktivnosti na evropskom putu i dobit ćemo još godinu zaostajanja za našim susjedima, koji ubrzano napreduju u procesu evropskih integracija. Čeka nas apatija, besperspektivnost i ja zaista ne znam kome je to u interesu - kaže Tinjak.

Prema njegovim riječima, ovakvu ponudu više nikad nećemo imati.

- Ovaj put EU zaista je pokazala jednu iskrenu želju da BiH pod olakšanim okolnostima riješi ovo pitanje. Veliko je pitanje hoće li iduće godine BiH dobit ovakve uslove. Čekati godinu dana bilo bi katastrofa – smatra Tinjak.  

On ističe da, ako je neko za EU i proces evropskih integracija, onda treba reći glavnom pregovaraču šta je problem u tome što se pregovara.

- Trenutni stav Vlade RS je da nema pregovora, a to dovodi u pitanje zainteresiranost Vlade RS za proces evropskih integracija. Dakle, nameće se pitanje je li cilj da u BiH budu haos i apatija, beznađe. Vlada RS treba konkretno reći šta je tačno problem, je li to mlijeko ili nešto drugo. Tvrdim da nije, jer uvoz od 12 posto ukupne potrošnje ne predstavlja potrošnju samo u RS, plus kad to podijelimo na tri godine, onda nema argumenata za ovakvu halabuku i hajku na adaptaciju SAA – naglasio je Tinjak.

Pitali smo šta je onda tačno problem, a Tinjak je kazao da je možda problem što nemamo iste političke strukture na nivou entiteta i države.

- Mi imamo vremena do 13. jula i do tada se ovo trebalo završiti. Moramo do tada taj sporazum parafirati, a da bismo to uradili, moramo dobiti odobrenje Predsjedništva BiH. Mi smo u potpunosti u pregovaračkom procesu ispoštovali uslove koje je postavilo Predsjedništvo BiH, a to je fazno prilagođavanje. Uprkos tome, onaj ko nije nadležan za ova pitanja uslovljava i to je ključni problem – zaključio je Tinjak.

Spas za privredu

Dodao je da je nadležno Predsjedništvo BiH i ono donosi odluku i da bi tu trebao biti kraj.

- Ne znam ko se treći sada treba umiješati i voditi neke nove pregovore. Adaptacija SAA je pitanje države i mi vodimo računa o interesima ne samo poljoprivrednika nego o interesu kompletne privrede BiH. Ne radi se ovdje samo o interesu poljoprivrednika. Kada dobijemo kandidatski status, to će značiti unapređivanje života u BiH, pa i ekonomije – naglasio je Tinjak.

Koče oni koji nemaju nadležnost

- Jedino je rješenje da svako radi u okviru svojih nadležnosti, a onaj ko nije nadležan, ne može biti u prilici da koči te procese. A u ovom slučaju smo mi nadležni i to je to. Ne mogu reći da jesam optimista ili ne, ima tu nekih diplomatskih aktivnosti koje se provode, naročito od predstavnika Evropske komisije. Samo kažem da ne postoji nijedan razlog da se ne prihvati adaptacija SAA - smatra Tinjak.