BIH

"Dabogda ti Rusi pomogli"

Političke elite u Srbiji pokušavaju da sjede na dvije stolice

Autor:Piše: Ekrem AVDIĆ

24.6.2016

Naslov ovog teksta je poslovica iz doba hladnog rata, svijeta podijeljenog na ideološko-vojne i ekonomske blokove, predvođene SAD i NATO paktom i SSSR-om koji je bio načelu zemalja socijalističkog lagera, odnosno Varšavskog pakta. Dakle, Rusi su svojim saveznicima, iza "gvozdene zavjese", pomagali na taj način što su oni imali pravo, primjerice u Poljskoj, da jedu krompir a da Rusima daju meso!

Danas, odnosi među državama u svijetu su ravnopravni ako je riječ o državama podjednake ekonomske i vojne moći, a politička je rezultanta te dvije. To znači: male države u odnosima sa velikim imaju onaj status koji je u interesu velikih, pa su male često moneta za potkusurivanje u trgovini među njima. Međutim, često se male države ponašaju po onoj kad miš i slon idu preko mosta, a miš slonu kaže: "Vidi što se trese kad nas dvojica idemo!".

Veze sa Zapadnom Evropom

U tom smislu, ne sagledavajući vlastitu veličinu i moć, male se države često podanički odnose prema velikim. Tako Srbija ne shvata da je njen broj stanovnika manji od polovice Moskve, da je prošle godine izvoz Srbije u Rusiju iznosio 726 miliona dolara, a 1990. godine 1,197 milijardi. K tome u prilog ide i činjenica da Srbija Rusiji plaća najskuplji gas u Evropi, da je Rusija budzašto kupila naftnu industriju Srbije, da je kragujevački "Fiat" otpustio hiljadu radnika jer je Rusija uvela carine na auta iz Srbije...

U konačnici, 275.000 građana Srbije radi u firmama koje su osnovale ili otkupile u toj državi firme iz Evropske unije i SAD!

Nadalje, od formiranja Kneževine Srbije do danas, njena privreda, kultura, nauka, obrazovanje i sve druge oblasti su snažno vezane za Zapadnu Evropu. Tako je i Beč, nakon Beograda, postao najveći srpski grad!

- Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju i tu državu razumijevaju samo folklorno. Političke elite u Srbiji pokušavaju da sjede na dvije stolice – i Rusija i EU!...Rusija je za Srbiju kao fatamorgana! - kazala je nedavno historičarka prof.dr. Latinka Perović.

Rusofilstvo bez pokrića, ili neuzvraćena ljuba Rusije prema Srbiji, koje se demonstrira u Beogradu, vuče korijene iz pravoslavlja i iluzije da iza Srbije, odnosno njenih interesa, stoji Rusija. Naravno, Rusija, kao i svaka druga velika sila, velika država, pa prema tome i velika vanjska politika, male će zemlje držati u toj iluziji sve dok je to njihov interes. Za manje od sekunda, prodaće ljubav prema maloj državi za ljubav sa drugom velikom silom. Narod bi rekao: "Kad se konji džilitaju, ždrebad stradaju!".

Bosanski Brod

Upravo jedno takvo ždrepče je i Dodik koji je kao i žaba umislio da je konj, pa je podigao nogu da ga potkuju. Naime, lider be-ha entiteta re-se, umislio je da on i re-se imaju neki značaj za vanjsku politiku Rusije. Koja je njemu pomogla na taj način što je stekao pravo da zdravi dio naftne industrije u Bosanskom Brodu dade Rusiji a da gubitke preuzme re-se.

Dakle, ne kaže se džabe: "Dabogda ti Rusi pomogli!".