GLOBUS

CAMERON PODNOSI OSTAVKU: Sve što je narod imao da kaže je rečeno

Lider vladajuće Konzervativne partije zalagao se za ostanak u EU

Autor:(Dž. Č.)

24.6.2016

09:30 Premijer Velike Britanije David Cameron podnosi ostavku na mjesto premijera, što je objelodanio nakon što je Velika Britanija na referendumu odlučila da napusti EU.

- Počastvovan sam što sam bio premijer ove zemlje šest godina. Naša država je upravo prošla kroz ogromnu vježbu demokratije. Sve što je narod imao da kaže je rečeno. Trebalo bi da budemo ponosni na to što imamo povjerenja u svoj narod, jer ponekad dođe trenutak kada moramo staviti sudbinu u ruke ljudi. Britaniji je do oktobra neophodan novi konzervaticni premijer - rekao je Cameron.

07:56 Britanski premijer David Cameron vjerovatno više neće obavljati tu funkciju nakon što su pristalice izlaska Velike Britanije iz EU pobijedile, piše agencija AP.

Lider vladajuće Konzervativne partije zalagao se za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Johnson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Cameronovu zamjenu, prenose agencije.

Pošto je osvojio većinu u parlamentu na prethodnim izborima, Cameron je dogovorio paket reformi za koji je rekao da će štititi suverenitet njegove zemlje i spriječiti migrante iz EU da pređu u Veliku Britaniju zbog beneficija. 

Kritičari smatraju da reforme imaju nedostatke, da ostavljaju Veliku Britaniju na "milost i nemilost" birokrata u Briselu, kao i da ne doprinose zaustavljanju talasa evropskih imigranata koji dolaze u tu državu. 

Ta zabrinutost pojačana je pošto je više od milion ljudi s Bliskog istoka i iz Afrike tokom 2015. stigao u EU. 

BBC i Sky News su već oko 5.00 izjutra proglasili pobjedu opcije koja se zalagala za to da London napusti “društvo evropskih naroda”. 

Vezana vijest: PRELIMINARNI REZULTATI Nakon 43 godine Britanci napuštaju EU, funta na historijskom dnu!

Prema prognozama tih medija, za Bregzit je glasalo 52 posto Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promjena.