VIJESTI

RADONČIĆ: Dok se region trese, u FBiH imamo stabilnu situaciju zahvaljujući koaliciji SDA-SBB

Lider SBB-a BiH gostovao u "Dnevniku D" Federalne televizije

Redakcija

24.6.2016

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH gostovao je sinoć u "Dnevniku D" Federalne televizije. Lider druge najjače stranke u Federaciji BiH govorio je o sastanku sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, opstrukcijama na putu BiH ka EU koje dolaze iz RS-a, problemu popisa stanovništva i drugim temama.

Euroatlantske integracije

Na početku emisije, Radončić je kazao kako je jučer sa Čovićem najviše razgovarao o euroatlantskim integracijama i prevazilaženju krize vezano za popis stanovništva.

- Iskoristimo zaista veliku šansu koja nam se pruža iduće sedmice, da onim što se godinu dana radilo strpljivo, a tiče se Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, otvorimo vrata i pomognemo građanima BiH - kazao je Radončić.

Voditeljicu emisije zanimalo je i Radončićevo mišljenje o opstrukcijama iz Republike Srpske kada je u pitanju put BiH ka EU.

- Mi smo nažalost u jednoj političkoj zbilji gdje imamo SNSD, a sad i gospodina Ivanića, gdje se oni često takmiče ko će praviti veću opstrukciju, odnosno glumiti većeg Srbina. A ja mislim da će najveći Srbin biti onaj koji pomogne BiH na njenom evropskom putu i na putu ekonomskog oporavka. U ovom trenutku mi imamo dvije milijarde i gotovo 87 miliona preko toga slobodnih sredstava koja se ne koriste, plaćamo penale. Umjesto da se okrenemo tome, mi gledamo kako da opstruiramo taj odlazak, igrajući se nadležnosti između entiteta i države. Ja iskreno očekujem da će gospodin Ivanić naći toliko demokratskog kapaciteta i državničke odgovornosti i da ćemo to imati deblokirano u ponedjeljak, kada bude sjednica Predsjedništva - rekao je Radončić.

Podsjećajući na susret Čovića i Ivanića u Banjoj Luci, na kojem je razgovarano o gorućem problemu - popisu stanovništva, voditeljica je navela da je Čović nakon tog sastanka kazao da on u potpunosti razumije stav RS-a o tom pitanju, uz opasku da se on na taj način približava Dodiku i Ivaniću.

- Mislim da Bošnjaci nikada ne trebaju dozvoliti da Srbi i Hrvati dogovaraju nešto mimo nas, i obratno - da mi ne trebamo dogovarati mimo Srba i Hrvata s nekim od ta dva partnera. Nije gospodin Izetbegović ni u kakvom političkom ofsajdu, nije moje da ga branim, ali je činjenica da je popis pravna kategorija i da mi više nemamo o tome šta raspravljati. To se ima provesti, zakon je jasan. Gospodin Čović sigurno razumije gospodina Ivanića da to nije jednostavna odluka iz prostog razloga što se tu napravila jedna psihološko-politička drama. Bošnjake niko nema pravo da briše kao građane ove zemlje - rekao je Radončić.

Upitan kako gleda na Dodikovu blokadu čitavog procesa euroatlantskih integracija BiH, Radončić je kazao:

Evropski put BiH

"Mi smo napravili jednu asimetričnu situaciju - da izborni pobjednik iz RS-a ne čini Vijeće ministara, i to je legitiman izbor. Gospodin Čović to maksimalno zna, gospodin Izetbegović, mi. Ali, gospodin Dodik to također maksimalno koristi da opstruira evropski put BiH. Ja mislim da će on, kao jedan pragmatičan čovjek, shvatiti da  je ovih nekoliko dana zaista vrlo delikatna situacija i da će ono što on i Ivanić igraju ping-pong, u smislu ko je odgovoran ako se nešto desi da se "prenesu nadležnosti", a pregled odbrane i koordinacijski mehanizam to nisu, mi ne možemo kao građani plaćati. Ni kao građani Federacije BiH, ni kao građani RS-a. Ja u tom smislu očekujem da će gospodin Dodik pokazivati jednu dozu mudrosti koja je neophodna ovoj zemlji".

Naveo je da češće razgovara sa Izetbegovićem, nego sa Čovićem.

- To je potpuno normalno, u pitanju je bošnjačka koalicija, u pitanju je da su Bošnjaci najmnogobrojniji narod. Mi kao najmnogobrojniji narod možda snosimo i najveću odgovornost za sudbinu BiH i te konsultacije su neminovne - dodao je lider SBB-a.

Poručio je svim političkim avanturistima, koji su mislili da će koalicija biti razbijena, da su se grdno prevarili.

Državotvorni pristup

- Ja sam tu zaista od SBB-a doživio jedan vrlo državotvoran pristup. Vidite šta se dešava u regionu: stiuacija u Makedoniji je haotična; u jednoj stabilnoj zemlji Evropske unije - Hrvatskoj, došlo je do potpunog raspada sistema; u Crnoj Gori je opozicija praktično na silu ušla u vlast; na Kosovu su bačeni suzavci; region se trese. U RS-u imate strašan sukob SNSD-a i SDS-a, i jedino u Federaciji BiH imate potpuno stabilnu političku situaciju zahvaljujući kompromisu i toleranciji prvenstveno SBB-a. Nama je skočio posjet turista za 30 posto jer je ovaj prostor dobro miran i politički stabilan. Ja zaista hoću da svima koji u našoj strpljivosti ne vide državnu odgovornost, odgovornost prema narodu, nego vide neku vrstu kukavičluka, poručim da je to loša procjena. Mi smo ozbiljni ljudi i mi najviše brinemo o narodu - kazao je Radončić.

Voditeljicu je zanimalo i Radončićevo mišljenje o tome kakve ćemo dobiti poruke od njemačke kancelarke Angele Merkel, nakon njenog sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, koji je zakazan za 30. juni.

- Izvanredna je prilika da se to dešava baš u ovo vrijeme. Njemačka je kičma Evropske unije, kičma evropskog kontinenta i u ekonomskom i političkom smislu i ja mislim da će oni dobiti input i podršku ohrabrenja da BiH nastavi evropskim putem i okrene se ekonomskom razvoju, regionalnim i NATO integracijama - ocijenio je Radončić.

BHRT je velika državna legitimacija

Radončić je odgovorio i šta ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko, kao član SBB-a, može učiniti da se riješe problemi u vezi javnih RTV servisa.

- Mi smo već kao klub SDA i SBB u državni parlament gurnuli u proceduru da se finansiraju sva tri servisa, znači državni i dva entitetska, na način da to bude 25-25-50 posto, vjerovatno će biti 40-30-30 posto. Mislim da je to dobra osnova da stabiliziramo stanje u javnim servisima. Pogotovo je bilo važno da se riješi pitanje naplate pretplate, da to bude taksa. Ja očekujem da će gospodin Jusko, kao odgovoran političar, ali i mi kao parlamentarne grupe, na kraju doći do jedinog ispravnog rješenja, a to je taksa - kazao je Radončić.

Potcrtao je da BHRT, kao velika državna legitimacija BiH, ne smije biti privatno vlasništvo svog menadžmenta.

- Vi ste imali tamo menadžment koji 10 godina nije radio ništa, koji se ponašao kao u socrealizmu. Novi menadžment pokušava da popravi stvari, ali je pitanje da li je put kojim oni žele da to urade ispravan. Niko nema pravo da ugasi državnu televiziju, to je vlasništvo građana BiH, i odgovornost je Parlamenta, pa i Vijeća ministara i svih nas da nađemo najbolje ekonomsko rješenje da sačuvamo Javni servis - naglasio je Radončić.

Na pitanje koliko je važno za državu da mediji budu stabilni i politički nezavisni, lider druge najjače stranke u Federaciji BiH ocijenio je da, ukoliko mediji nisu samostalni i suvereni, ni država nije suverena, a pogotovo javni servis.

- To je za nas, kao i za svaku modernu evropsku zemlju, pitanje suvereniteta. Javni servisi, sloboda medija, sloboda govora su kičma svake demokratske države i društva i ja u tom smislu nemam nikakvih iluzija. Mi jednostavno moramo da osnažimo i javni i privatni sektor što se medija tiče - rekao je Radončić.

Razlike oko Mostara ogromne

Osvrnuo se i na predstojeće lokalne izbore, kazavši da su svi kandidati SDA i SBB-a zajednički.

- Ja sve članove SBB-a, sa svojih 200.000 glasova, pozivam da glasaju za načelnike "koji su iz SDA", jer lista za načelnike je zajednička. Danas sam vidio jedno istraživanje, daju nam 64 posto. Da budem vrlo precizan, bez ikakve euforije, ocjenjujem da ćemo mi imati do 75 posto, pa i više dobijenih glasova, odnosno pozicija kad su u pitanju načelnici, ali i općinski vijećnici - precizirao je Radončić.

Dotakao se i pitanja izbora u gradu Mostaru, oko kojeg Čović i Izetbegović ne mogu da nađu zajedničko rješenje, kazavši kako se osjeća tužno, jer je očigledno da su razlike između dvije najveće stranke u dva nacionalna korpusa ogromne.

- Teško je očekivati da ćemo imati dogovor. To je, ustalom, najavio i gospodin Izetbegović prije početka tih sastanaka. Mi smo gledali i trudili se da budemo medijatori. U ovom trenutku, ako su njih dvojica pesimisti, teško da ja mogu biti optimista, iako svi mi zaista, pa i njih dvojica, imamo najbolju želju da to napokon riješimo - dodao je Radončić.

Odgovorio je i na pitanje da li se za dvije godine vidi u Predsjedništvu BiH.

- Moram vam biti vrlo iskren, ja već imam 59 godina, za dvije-tri godine imat ću znatno više. Vidjeli ste da mi u SBB-u svugdje imamo vrlo mlade ljude od 35-45 godina. U Predsjedništvu treba da sjedi neko mlađi, sa mnogo više energije, a da mi, eventualno, kroz neku vrstu zakonodavne vlasti treba da mu pomažemo. Mislim da ta opcija više nije realna. Zaista vjerujem da će i SBB, pa i SDA dati vrlo kvalitetne kandidate za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH - kazao je Radončić.

Trajni impuls

Voditeljicu "Dnevnika D" interesovalo je ko je, prema Radončićevom mišljenju, lider kod Bošnjaka i da li će se u tom smislu nametnuti u narednom periodu.

- To je davno riješeno pitanje. Onaj ko pobijedi na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a to je gospodin Izetbegović, taj je "lider". Šta znači biti lider? Ja mislim od preseljenja rahmetli Alije Izetbegovića na bolji svijet Bošnjacima su potrebni uspješni i efikasni menadžeri, koji će dići ekonomiju zemlje, krenuti u infrastrukturne radove, imati dobre regionalne odnose, dobre evropske i prozapadne, naravno i odnose sa drugim zemljama - istočnim, da nam treba vrsta menadžera, a ne očeva nacije i velikih lidera - rekao je Radončić.

Na pitanje voditeljice koga 2018. godine vidi na poziciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Radončić je odgovorio kako ne zna koga će kandidirati SDA, pošto gospodin Izetbegović nema pravo na treći mandat.

- Ne znam koga će kandidirati SBB. Ja znam sigurno, smio bih se kladiti, da će 2018. godine ova koalicija SDA-SBB nastaviti da, nadam se, uspješno vlada BiH, odnosno ovim prostorima, u smislu ekonomskog razvoja i euroatlantskih integracija - naglasio je Radončić.

Mnogo korupcije

Pitanje voditeljice bilo je i kako će građani osjetiti promjene ukoliko koalicija SBB i SDA pobijedi na lokalnim izborima u onom omjeru kako se očekuje.

- Da vam kažem, građani moraju da biraju svoje načelnike. Mnogo je korupcije na tom nivou. Ja pozivam građane da budu vrlo rigorozni, da daju svoj glas samo onima koji nisu korumpirani i za koje znaju da ih neće ucenjivati za građevinske dozvole, urbanističke, sanitarne saglasnosti itd. Ja mislim da svaki načelnik mora da promijeni strategiju koja trenutno postoji. Vidjeli ste u našem Starom Gradu, isti načelnici istu cestu u toku mandata tri puta prekopavaju. To se zove tal, to se zove korupcija i mislim da takvim načelnicima ne treba davati glas - kazao je Radončić.

Dodao je da će na Općim izborima trend stabilne koalicije SDA-SBB dati jedan novi trajni impuls.

- Ta vlast koja bi trebala trajati od danas šest godina je poziv investitorima da se ne boje od naglih promjena, turbulencija, zemljotresa i da slobodno investiraju u ovu zemlju - poručio je na kraju Radončić.